Reprezentanţii combinatului Cuprom Baia Mare, cea mai mare unitate de procesare a minereului de cupru din Europa de Est, au anunţat că unitatea îşi va întrerupe temporar activitatea din 19 noiembrie, iar până la această dată 178 din cei aproximativ 280 de angajaţi urmează să fie trimişi în şomaj tehnic din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa internaţională a cuprului.
Conducerea companiei Cuprom a precizat că "întreruperea activităţii în cadrul unităţii de producţie a Cuprom SA este temporară şi a fost generată de fluctuaţiile de pe piaţa internaţională a cuprului", transmite Mediafax.
Deşi se promite că cei 178 de salariaţi care vor fi trimişi în şomaj tehnic vor fi rechemaţi la lucru "în momentul finalizării investiţiei la noua facilitate de producţie", liderul sindical din cadrul combinatului metalurgic Cuprom Baia Mare, Ioan Coza, a declarat că situaţia angajaţilor este neclară.
Oamenii se tem că, după expirarea celor 30 de zile de şomaj tehnic, cât este limita maximă prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, vor fi disponibilizaţi. "De săptămâna aceasta au început să se închidă secţiile. Întâi s-a închis prerafinarea, acum se reduce activitatea la rafinare şi mai rămâne doar electroliza. Până pe 19 noiembrie, toată activitatea ar urma să înceteze", a declarat Ioan Coza. Potrivit acestuia, angajaţilor nu li s-a spus clar ce urmează să se întâmple.
De asemenea, Mechel Târgovişte şi TMK Reşiţa, doi dintre cei mai mari producători siderurgici din România, au anunţat la începutul săptămânii că în luna noiembrie îşi vor sista producţia, ca urmare a scăderii cererilor
Astfel, Mechel a oprit producţia la combinatul din Târgovişte timp de o săptămână. Iar TMK a anunţat că va reduce producţia atât la producătorul de ţevi Artrom Slatina, cât şi la combinatul de la Reşita. Angajaţii TMK Resita vor fi trimişi şi ei în concediu din 17 noiembrie, urmând să primească 75% din salariu.
Anunţurile vin după ce cel mai mare producător de oţel din România, ArcelorMittal Galaţi, a închis pe perioadă nedeterminată un furnal şi reduce producţia cu o treime.
Citește pe Antena3.ro