x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului de modernizare a Aeroportului Internaţional din Iaşi

Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului de modernizare a Aeroportului Internaţional din Iaşi

de Agerpres    |    29 Mai 2014   •   17:43
Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului de modernizare a Aeroportului Internaţional din Iaşi

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei a anunţat, joi, că la mai puţin de 24 de ore după ce a fost transmisă la Bruxelles cererea de finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, Comisia Europeană a comunica admisibilitatea acesteia.

Conform lui Adomniţei, proiectul în valoare de 56,7 milioane de euro a fost aprobat, finanţarea pentru acest obiectiv fiind sigură.

"Astăzi este cea mai importantă zi pentru Judeţul Iaşi şi una dintre cele mai fericite zile din viaţa mea. Munca noastră din ultimii doi ani a dat roade, iar speranţele s-au transformat în certitudini. Din acest moment pot fi trimise spre decontare sumele cheltuite de către Consiliul Judeţean pentru realizarea noii piste. Prin această finanţare europeană, Judeţul Iaşi îşi recuperează banii alocaţi pentru Aeroportul Internaţional Iaşi putându-i folosi pentru alte obiective majore de investiţii. Aprobarea cererii noastre de finanţare nu înseamnă beneficii doar pentru Judeţul Iaşi, ci pentru întreaga Regiune de Nord-Est. Este pasul care va duce la atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea bunăstării întregii comunităţi. Sper ca prin realizarea acestui proiect şi a schimbărilor benefice care se vor întâmpla în viaţa noastră să renască speranţa şi încrederea. Felicit echipa de la Consiliul Judeţean şi de la Aeroport pentru eforturile depuse în ultimele luni, pentru modul în care au gândit şi negociat acest proiect", a declarat Cristian Adomniţei.

La rândul său, Marius Bodea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi, a menţionat eforturile depuse de specialiştii Consiliului Judeţean Iaşi şi ai Aeroportului Internaţional Iaşi, în vederea realizării acestui obiectiv.

"În spatele acestui rezultat stă o muncă asiduă începută la sfârşitul anului 2012, cu o foaie de parcurs atent gândită şi respectată întocmai. Putem spune că am participat în fiecare zi de atunci la îndeplinirea acestui deziderat. Nu a fost deloc uşor, dar am demonstrat că putem pune pe picioare un proiect fundamental necesar pentru ieşeni, care dincolo de rezolvarea nevoii de transport direct şi facil vine să dea valoare Iaşului şi Regiunii Moldova", a spus Marius Bodea.

În luna decembrie a anului trecut Aeroportul Internaţional Iaşi a depus cererea de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea aerogării ieşene. Proiectul are o valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent.

Din totalul sumei menţionate, 38,7 milioane de euro reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă. Termenul de finalizare a proiectului este august 2015.

×
Subiecte în articol: aeroport iasi fonduri europene