Comisia Europeana a propus mai multe masuri pentru impulsionarea crearii de locuri de munca, printre care reducerea impozitarii veniturilor salariale, o mai buna sprijinire a intreprinderilor nou infiintate, dar si eliminarea restrictiilor pentru lucratorii romani si bulgari.
Avand in vedere ca somajul in UE atinge niveluri-record, iar perspectivele economice pentru urmatoarele luni sunt sumbre, Comisia Europeana a prezentat o serie de masuri concrete pentru impulsionarea crearii de locuri de munca, in special prin reducerea impozitarii veniturilor salariale sau printr-o mai buna sprijinire a intreprinderilor nou infiintate.
De asemenea, CE a identificat domeniile cu cel mai mare potential de creare de locuri de munca pentru viitor: economia ecologica, serviciile de sanatate si TIC.
"Europa are nevoie de o strategie de creare de locuri de munca, ca raspuns la ratele inacceptabile ale somajului cu care se confrunta. UE are un urias potential neutilizat in ce priveste incurajarea pietei in aceasta directie. Impreuna, sectoarele economiei ecologice, al sanatatii si al noilor tehnologii vor genera, in anii care vin, peste 20 de milioane de locuri de munca noi. Statele membru trebuie sa profite de aceste posibilitati, mobilizand resursele existente si stimuland piata interna a muncii, in stransa colaborare cu partenerii sociali. Putem realiza toate acestea, impreuna", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
La prezentarea noului pachet la Strasbourg, László Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat ca nivelul actual al somajului in UE este dramatic si inacceptabil.
"Crearea de locuri de munca trebuie sa devina cu adevarat o prioritate europeana. Daca dorim sa ne reluam cresterea si sa facem fata cu succes modificarilor structurale majore, precum ecologizarea economiei, o populatie in curs de imbatranire si schimbarile tehnologice, UE are nevoie de o piata a muncii europeana dinamica si incluziva", a mai spus comisarul european.
Pachetul privind ocuparea fortei de munca indeamna statele membre sa-si consolideze politicile nationale de ocupare a fortei de munca si cuprinde in special propuneri privind instituirea conditiilor adecvate pentru crearea de locuri de munca si pentru stimularea cererii in domeniu, cum ar fi subventiile pentru angajarile care presupun crearea de noi locuri de munca, o reorientare fiscala (neutra din punct de vedere bugetar) dinspre impozitarea veniturilor salariale inspre taxele de mediu sau sustinerea activitatilor independente.
Printre propunerile CE este si cea privind exploatarea principalelor domenii cu potential important de creare de locuri de munca pentru viitor, precum economia ecologica, in cadrul careia s-ar putea crea 20 de milioane de locuri de munca pana in 2020, includerea locurilor de munca ecologice in planurile nationale privind locurile de munca, precum si consolidarea competentelor ecologice.
Totodata, CE sugereaza statelor membre imbunatatirea planificarii si prognozelor privind forta de munca in domeniul sanatatii, pentru a corela mai bine cererea si oferta de specialisti, pentru a le oferi acestora perspective de locuri de munca pe termen lung si pentru a stimula schimburile privind strategii inovatoare si eficiente de recrutare si retinere a lucratorilor din domeniul sanatatii.
Comisia lanseaza, de asemenea, o consultare privind posibilitatile de angajare in domeniul serviciilor destinate persoanelor si gospodariilor, sustinerea cresterii numerice a fortei de munca inalt calificate in domeniul TIC si promovarea competentelor digitale ale ansamblului fortei de munca.
Pachetul privind ocuparea fortei de munca stabileste si domeniile-cheie care necesita o reforma, astfel incat pietele muncii sa devina mai dinamice si mai incluzive si, astfel, mai rezistente la schimbarile economice.
Aceste propuneri includ "desprinderea de invataminte in urma crizei", precum stimularea flexibilitatii interne pentru a reduce nesiguranta locurilor de munca si costurile fiscale, stabilirea unor salarii decente, care sa poata fi sustinute pe termen lung si evitarea capcanei salariilor scazute, asigurarea utilizarii unor acorduri contractuale corespunzatoare pentru a impiedica folosirea excesiva a altor contracte decat cele standard.
Comisia subliniaza si necesitatea de a oferi sanse tinerilor, precum si de a dezvolta invatarea pe tot parcursul vietii, care este esentiala pentru siguranta locurilor de munca si pentru productivitate.
"Cu patru milioane de locuri de munca inca vacante in intreaga UE, pachetul privind ocuparea fortei de munca indeamna la mai multe investitii in competente, pentru a oferi solutii la discrepantele dintre cererea si oferta de competente pe pietele fortei de munca din Europa, precum si o mai buna anticipare a competentelor necesare. Pachetul propune instrumente specifice pentru a imbunatati recunoasterea competentelor si a calificarilor si a stimula colaborarea dintre lumea educatiei si cea a muncii", se mai arata in comunicatul CE.
Pachetul privind ocuparea fortei de munca urmareste, de asemenea, crearea unei adevarate piete europene a muncii, pentru imbunatatirea mobilitatii lucratorilor, Comisia fiind hotarata sa inlature obstacolele juridice si practice din calea liberei circulatii a lucratorilor, de exemplu prin imbunatatirea transferabilitatii drepturilor de pensie, a tratamentului fiscal al lucratorilor transfrontalieri sau a nivelului de constientizare a drepturilor si obligatiilor.
Ea solicita statelor membre sa permita exportarea prestatiilor de somaj pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca intr-o alta tara (pentru o perioada de pana la sase luni).
De asemenea, Comisia trimite un mesaj puternic guvernelor, cerandu-le sa elimine restrictiile privind accesul pe piata fortei de munca pentru lucratorii din Bulgaria si Romania si sa permita resortisantilor din alte state membre sa aiba acces la locurile de munca din sectorul public.
Totodata, pachetul propune transformarea portalului EURES dedicat celor care cauta un loc de munca intr-un adevarat instrument european de plasament si recrutare si prevede (incepand cu 2013) crearea unor aplicatii online inovatoare, care sa le ofere instantaneu utilizatorilor o harta europeana clara a ofertelor europene de locuri de munca.
Pachetul privind ocuparea fortei de munca pregateste terenul pentru o mai buna coordonare si monitorizare a politicilor de ocupare a fortei de munca la nivelul UE. Astfel, din 2013 Comisia intentioneaza sa introduca o "tabela de marcaj" pentru a pastra evidenta progresului statelor membre in procesul de punere in aplicare a planurilor nationale privind locurile de munca.
Pachetul va fi discutat in cadrul unei conferinte la nivel inalt privind ocuparea fortei de munca, ce va avea loc in 6 - 7 septembrie si este menita sa mobilizeze toti partenerii in vederea punerii in aplicare a masurilor anuntate. (Mediafax)