x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contaminarea cu OMG, declarată ilegală în justiţie

Contaminarea cu OMG, declarată ilegală în justiţie

de Anca Aldea    |    26 Feb 2010   •   00:00

În timp ce în Europa, culturile cu organisme modificate genetic (OMG) pierd teren prin decizii luate de autorităţile de resort, în România, soarta lor este decisă nu de responsabilii de Mediu, ci de justiţie.



În urma unei sesizări în instanţă privind caracterul ilegal a două ordine de ministru potrivit cărora se accepta contaminarea cu un procent redus de OMG pentru seminţe şi material săditor, Clubul Ecologic Transilvania a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit recomandărilor UE, "reglementarea oricărui prag de contaminare (peste nivelul de detectare 0%) a seminţelor de cultură este ilegal la nivel european". Fiind vorba despre o recomandare, doi foşti miniştri ai Agriculturii, Gheorghe Flutur şi, respectiv, Ilie Sârbu, au ales în 2005 şi, respectiv, 2009 să autorizeze contaminarea cu OMG pentru seminţele de cultură şi material săditor şi, respectiv, pentru seminţele oleaginoase şi textile.

Potrivit ecologiştilor, "odată cultivat un lot de seminţe care este deja contaminat în proporţie de până la 0,3%-0,5% cu seminţe MG, poate rezulta o producţie contaminată la nivel mult mai mare, care nu poate conduce decât la contaminarea generalizată a culturilor cu OMG", scrie site-ul www.infomg.ro, citând un comunicat al ecologiştilor.

Prin decizia instanţei clujene se evită situaţia prin care plantele contaminate ar fi putut ajunge pe mesele noastre sub forma unor produse neetichetate. Mai mult decât atât, agricultorii au şi ei de câştigat, susţine Dan Craioveanu, vicepreşedintele Clubului Ecologic Transilvania: "Fermierii nu aveau nici o posibilitate de a decide dacă vor sau nu să cultive OMG. (...) În urma deciziei (Curţii de Apel, n.r.), suntem cu un pas mai aproape de respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii şi la un mediu sănătos".

AU MAI RĂMAS DOAR ŞASE
Cel mai recent studiu dat publicitţii de Serviciul Internaţional pentru Achiziţionarea Aplicaţiilor Agrobiotehnologice (ISAAA) arată că, la nivel european, cultivarea OMG a scăzut cu 12% în 2009. Potrivit documentului citat de www.infomg.ro, scăderea a fost asociată cu factori ca "recesiunea economică, diminuarea suprafeţelor totale cultivate cu porumb hibrid şi descurajarea unor agricultori din cauza raportării greşite a plantaţiilor destinate porumbului Bt".

În prezent, au mai rămas doar şase ţări de pe continent care continuă să cultive OMG: Spania, Cehia, Portugalia, Polonia, Slovacia şi România.

×
Subiecte în articol: verde!