Contrabanda cu tigarete se mentine relativ constanta in primele cinci luni ale anului. Potrivit ultimului studiu al Companiei Novel Research, in mai, comertul ilicit cu tigarete se situeaza la 13,3%, fata de 13,4%, in martie si 13%, in ianuarie. Apar insa modificari semnificative in ceea ce priveste provenienta produselor de contrabanda (conform timbrului aplicat pe pachet) si structura pietei negre la nivel regional.
'Serbia este acum principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 8,3 pp comparativ cu luna martie. De mentionat ca, potrivit timbrului aplicat pe pachet, ponderea produselor provenite din Moldova este in continua scadere. Din punct de vedere regional, se inregistreaza cresteri semnificative in: Sud-Vest (6 pp pana la 14 %) si Nord-Est (6,1 pp pana la 28,3%). Nivelul cel mai ridicat al comertului ilicit ramane in Vest unde, in mai, se inregistreaza o crestere de 4,7 pp pana la 35,7%. In acelasi timp, notam scaderi demne de mentionat, fata de luna martie 2012, in: Bucuresti (-5,7 pp, pana la 8,1%), Nord Vest (-5,7 pp pana la 15,1%) si Sud Est (-6,5 pp, pana la 3,8%)', a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.
'Contrabanda a scazut in doi ani de la peste 36% la circa 13%. Trebuie precizat ca, in mai 2011, piata neagra se situa la 11,8%, iar in mai 2012, la 13,3%, adica pierderi la bugetul de stat din taxe neincasate de circa 400 milioane euro', a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
'Speram ca reducerea contrabandei cu tigarete sa ramana o prioritate, iar eforturile concertate ale autoritatilor sa continue, indiferent de schimbarile politice', spune si Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania si Moldova.