x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CONTRACTE DE ASIGURARE/Cum ne "cumpărăm" pensii ceva mai mari

CONTRACTE DE ASIGURARE/Cum ne "cumpărăm" pensii ceva mai mari

de Diana Scarlat    |    21 Noi 2008   •   00:00
CONTRACTE DE ASIGURARE/Cum ne "cumpărăm" pensii ceva mai mari

Cei care muncesc "la negru" sunt viitorii bătrâni muritori de foame, care nu vor avea dreptul la pensie. Nici cei pentru care angajatorii plătesc CAS doar pentru salariul minim pe economie nu o vor duce mult mai bine. Dar dreptul la pensie se poate cumpăra.



În calculul pensiei de stat intră doar sumele pentru care se plăteşte contribuţia lunară la bugetul de asigurări sociale. Drepturile de autor şi alte sume rezultate din contracte de colaborare nu intră în calculul pensiei. Dar există şi forma de asigurare facultativă, care se poate încheia la Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).

CÂT DAI, ATÂT PRIMEŞTI
Conform Legii 19/ 2000, persoanelor care nu realizează venituri impozabile le este permis să încheie un contract de asigurare. Legea a fost modificată recent, astfel încât oricine poate să-şi asigure o pensie decentă la bătrâneţe, fără a mai exista sume maxime până la care să se poată plăti asigurările.
"Pentru angajaţii cu contract de muncă din toate categoriile asigurate, plătesc angajatorii. Mai există cei cu profesii
liberale, care îşi plătesc singuri contribuţiile, în baza declaraţiilor de asigurare. Pentru cei care nu au venituri sau pentru cei care doresc să-şi asigure o pensie mai mare, există contractele de asigurare, care reprezintă forma facultativă de contribuţii. Oricine poate face o declaraţie de asigurare la casele teritoriale de pensii, precizând veniturile realizate pentru care plăteşte contribuţiile prevăzute de lege, la aceleaşi cote", explică purtătoarea de cuvânt a CNPAS, Angelica Mihail. Cu alte cuvinte, cât declari, atât plăteşti şi cu cât plăteşti mai mult, cu atât pensia va fi mai mare. "În contractul de asigurare îţi poţi alege o sumă pentru care plăteşti. Îţi asiguri astfel stagiul de cotizare şi, în funcţie de venitul la care plăteşti contribuţiile, asiguri şi punctul de pensie", spune purtătoarea de cuvânt a CNPAS.

NU SE CUMPĂRĂ VECHIME
Cei care vor să-şi asigure o pensie mai mare la bătrâneţe trebuie să ştie că există formulare de contract tipizate care se completează şi se depun la casele teritoriale de asigurări. Conform declaraţiilor pe care fiecare asigurat le face în aceste formulare, se plătesc în continuare contribuţiile lunare. Procentul este acelaşi. Variază doar venitul asigurat, în funcţie de declaraţia fiecăruia. Plata se face la casierie, tot la casele teritoriale de pensii. "Dacă omul este hotărât, poate să plătească şi pe un an în avans. Numai că, acest contract de asigurare nu-şi produce efecte şi pentru trecut. Noi mai avem întrebări de genul: «Am zece ani şi jumătate pe cartea de muncă şi am nevoie de 12. Pot să cumpăr vechime?». Asta nu se poate. Contractul de asigurare se poate încheia astfel încât să se realizeze stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, dar nu se face plata ca şi cum s-ar cumpărat vechime", mai explică Angelica Mihail.
Pentru anii din urmă nu se poate plăti sub nici o formă. Dacă cineva ar avea vârsta de pensionare astăzi şi i-ar mai trebui cinci ani de vechime, va trebui să contribuie cinci ani de-acum încolo pentru a ajunge la stagiul prevăzut de lege. Acelaşi lucru se poate spune şi despre "cumpărarea" unei pensii mai mari: putem plăti mai mult la bugetul de asigurări, dar numai pentru perioada de după încheierea contractului încheiat cu CNPAS, nu pentru anii trecuţi.

×
Subiecte în articol: observator asigurare