x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprea: Relațiile comerciale dintre România și Coreea de Sud au crescut cu 35% în opt ani

Oprea: Relațiile comerciale dintre România și Coreea de Sud au crescut cu 35% în opt ani

de Redacția Jurnalul    |    26 Mar 2024   •   22:45
Oprea: Relațiile comerciale dintre România și Coreea de Sud au crescut cu 35% în opt ani

Relațiile comerciale dintre România și Coreea de Sud au depăsit 1,2 miliarde dolari, în creștere cu 34,75% în ultimii opt ani, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a co-prezidat, împreună cu ministrul comerțului, industriei și energiei, Dukgeun Ahn, din Republica Coreea, Comisia economică mixtă, organizată la Seul după 8 ani.

„Relațiile noastre comerciale au depăsit 1,2 miliarde USD, în creștere cu 34,75% în perioada dintre cele două sesiuni ale comisiei mixte. Exporturile noastre însumează 581 milioane USD cu o creștere de 35,6%. Însă acestea pot fi crescute rapid prin vânzarea în mod direct a cerealelor și textilelor și nu prin companii intermediare cum se întâmplă astăzi. Am solicitat parții coreene să accelereze eliberarea certificatul pentru import la carnea de pasăre”, a scris pe Facebook ministrul Economiei.

Acesta a semnat cu ministrul coreean un document pentru intensificarea schimburilor comerciale între cele două țări. Acesta mai vizează investițiile coreene în economia românească, precum și transferul de tehnologie și cooperare industrială în industria națională de apărare. „Domeniul energiei a avut o mențiune specială pentru că suntem deja angrenați în dezvoltarea de proiecte în energii regenerabile sau energia nucleară”, adaugă Ștefan-Radu Oprea.

El a avut la Seul o întâlnire cu Seok Jong Gun, ministrul Administrației coreene pentru Achiziții Militare (DAPA), cu care a discutat despre cooperare industrială și transfer de tehnologie în industria națională de apărare.

Ministrul român a avut întâlniri cu mediul de afaceri coreean la sediul Asociației Coreene pentru Comerț Internațional KITA și KOTRI iar domeniile de interes au fost industria de apărare, energia, turismul, importul de vin și de bunuri diverse.

„Totodată am avut întâlniri bilaterale cu reprezentanții companiilor Hyundai Rotem, LIG Nex, Samsung C&T, Hanwha Aerospace, dar și cu consulii onorifici ai României în Republica Coreea. Am stabilit ca următoarea întâlnire să fie în România cu ocazia BSDA sau la sediul MEAT pentru a continua discuțiile asupra proiectelor comune”, mai spune ministrul Economiei.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: coreea de sud Ştefan Radu Oprea