x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corpul de constatatori de daună independenți, mărul discordiei pe piaţa asigurărilor maşinilor

Corpul de constatatori de daună independenți, mărul discordiei pe piaţa asigurărilor maşinilor

04 Iun 2018   •   17:16
Corpul de constatatori de daună independenți, mărul discordiei pe piaţa asigurărilor maşinilor

În ultimii ani, piața de asigurări RCA din România a trecut mai mereu prin perioade extrem de tensionate. Noile reglementări care se discută în aceste zile creează din nou frămânări într-o zonă de real interes pentru cei șapte milioane de posesori de vehicule din România.

Posibilitatea constituirii unui corp al constatatorilor de daune independenţi este văzută de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România drept o potenţială sursă de dezechilibrare a pieţei, care ar duce în final, la ceea ce nu îşi doreşte nimeni: scumpirea poliţelor RCA.

Totul a plecat de la faptul că 3.721 de petiții, din totalul celor 4.811 primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară în anul 2017 pentru segmentul RCA, au vizat nemulțumiri legate de modul în care au fost despăgubiți deținătorii de polite. Astfel că s-a luat în discuţie constituirea unui corp al constatatorilor de daune independenţi, care ar putea rezolva problema păgubiţilor. Însă, conform unei analize Capital, cei mai câștigați ar fi reprezentanții centrelor de service, care ar fi tentați să umfle costurile de reparații, pentru a încasa mai mult.

UNSAR susţine că emiterea unor reglementări să fie făcute doar după o perioadă suficient de lungă pentru dezbatere, care să permită elaborarea unor opinii bine documentate și doar după realizarea în prealabil a unui studiu de impact. Reprezentanții UNSAR nu resping actualizarea și îmbunătățirea cadrului de reglementare în ceea ce privește constatarea de daune externă, însă consideră că realizarea unui Corp de constatatori, la care toți cei care practică această activitate au obligația de a se înscrie, creează premisele unor dezechilibre în piața de asigurări RCA, cu impact negativ în special asupra consumatorilor. UNSAR consideră că legislația națională ar trebui să țină cont atât de experiența europeană în acest domeniu, care arată că o autoreglementare a pieței este soluția optimă, cu  beneficii pentru toate părțile implicate, cât și de provocările noilor reglementări europene, care vor intra în vigoare în acest an.

Un astfel de corp de constatatori, susţine UNSAR, ar avea potențialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraților, cât și păgubiților și mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare și evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creșterii costurilor aferente regularizării daunelor.

UNSAR estimează că, în urma acestei decizii, primele de asigurare auto pot crește semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar și a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare. Costurile vor fi suportate de toți posesorii de vehicule din România (circa 7 milioane de cetățeni), nu doar de către păgubiți (aproximativ 300.000 persoane în medie anual).

×