x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza - Balamuc si disperare in farmacii

Criza - Balamuc si disperare in farmacii

de Magda Marincovici    |    02 Aug 2005   •   00:00
Criza - Balamuc si disperare in farmacii

Prin intrarea in vigoare a noului sistem de prescriere a medicamentelor, in farmacii si cabinete este un haos general, iar pacientii pierd de doua ori: si timp, si bani.

Noul sistem de prescriere a medicamentelor provoaca un haos general. Medicii nu mai au controlul actului medical, farmacistii pierd zeci de minute cu explicatii, iar pacientii stau la cozi si scot mai multi bani din buzunar pentru medicamente.

"Nu cred ca populatia are vreun avantaj din noul mod de prescriere a medicamentelor", este de parere profesorul doctor Dumitru Lupuleasa. De altfel, de la inceputul anului asistam la un val de modificari ale listelor de medicamente, a retetelor, a modului de alocare a sumelor... Cred ca este a 17-a modificare in sistemul de compensare si gratuitate, spune presedintele Colegiului National al Farmacistilor, prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

PACIENTII. Potrivit noului sistem valabil de la 1 august, medicul prescrie medicamentele compensate si gratuite sub forma denumirii comune international (DCI), precizand doar concentratia si forma de prezentare farmaceutica. Asta inseamna ca, de la 1 august, medicul scrie pe formular, de exemplu, acid acetil salicilic pentru aspirina. In farmacie, acest produs poate fi de la 18 producatori, cu 18 preturi. Farmacistul va explica fiecarui cumparator preturile pentru fiecare medicament, iar pacientii pot alege, intre mai multe produse diferite, care au la baza aceeasi substanta activa si sunt echivalente din punct de vedere terapeutic. Dupa ce si-a consultat foarte bine portofelul, asiguratul opteaza: fie pentru produsul de baza (cel mai ieftin), care se vinde la pretul de referinta si este compensat in proportie de 50%, 90% sau 100% (in functie de sublista de medicamente compensate pe care este inscris), fie pentru un produs mai scump, caz in care va suporta diferenta fata de pretul medicamentului de baza.

Cristian Oana, medic de familie, catalogheaza noul sistem o "prostie", careia de voie de nevoie i s-a conformat. "Daca autoritatile doreau sa fie prescrise numai medicamente ieftine, aveau obligatia sa iasa in fata natiunii si sa ii anunte pe asigurati despre aceste schimbari", spune medicul Oana. Colegiul Medicilor Bucuresti atrage atentia ca "ultima inovatie (...) rupe practic legatura dintre medic si pacient, medicul aflandu-se in imposibilitatea de a mai controla medicatia pacientilor sai, in timp ce tratamentul devine inconstant, cu reducerea sanselor de vindecare rapida".

FARMACISTI. Noul sistem ii pune in dificultate si pe farmacisti, carora le trebuie ceva timp sa se acomodeze cu DCI-urile. De asemenea, farmacistii trebuie sa se inarmeze cu rabdare pentru a oferi cumparatorului toate informatiile despre medicamentul cumparat.

FARA BANI
Noul sistem de prescriere a retetelor nu rezolva criza medicamentelor compensate si gratuite. Potrivit reglementarilor, lunar trebuie deblocate 1.200 miliarde lei pentru medicamente. "A inceput luna august si nu a fost semnat actul aditional pentru deblocarea banilor. Farmaciile mai elibereaza compensate si gratuite din ultimii bani ramasi din luna trecuta. Iar in ceea ce priveste programele de sanatate prin care unii pacienti beneficiaza de gratuitati, fondurile sunt epuizate", semneleaza prof. dr. Dumitru Lupuleasa.
×
Subiecte în articol: observator