x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza pasapoartelor: romani haituiti

Criza pasapoartelor: romani haituiti

de Magda Colgiu    |    09 Aug 2005   •   00:00
Criza pasapoartelor: romani haituiti

Pasapoartele nu se mai retin la frontiere, dar oamenii sunt pusi pe drumuri, imbogatindu-i pe prestatorii care le traduc, autentifica si legalizeaza actele justificative. Psihoza s-a mutat de la granite la directiile de pasapoarte, care si asa nu puteau face fata cererilor.

""Ar fi trebuit sa mor ca sa fiu in regula?""

Nervi, lume dezorientata si trimisa de la un ghiseu la altul, aglomeratie si functionari suparati daca ii intrebi ceva. Balamucul de la granitele tarii s-a mutat acum la directiile de pasapoarte, unde romanii vin sa-si justifice depasirea termenului de sedere in spatiul Schengen. Si, daca-i mai punem la socoteala si pe cei care vor sa-si faca un act de calatorie nou, situatia se complica si mai mult.

Romanii care vin la directiile de pasapoarte trebuie sa aiba nervii tari. Problemele sunt multe. Unii vor sa-si justifice depasirea termenului de sedere in spatiul Schengen, altii vor pur si simplu sa-si schimbe pasaportul.

In corpul B, din cadrul Directiei de Pasapoarte, din Strada Iorga din Capitala, lumea mai ca se calca in picioare. Aici sunt ghiseele de informatii si cele la care se depun actele. Veniti de dimineata, oamenii sunt la capatul rabdarilor. Dupa doua-trei ore de asteptat, doar sa depuna actele, incepe cearta cu functionarii. Dar se cearta si intre ei.

La ghiseul de Informatii-formulare-adeverinte, o femeie cu un copilas in brate vrea sa o intrebe ceva pe functionara. "Stai, dom’ne? Unde te duci? Crezi ca noi stam degeaba aici?", tipa un barbat intre doua varste, cu degetele acoperite de ghiuluri.

O batrana ajunge in sfarsit la ghiseu. Tine cu grija in brate un vraf de hartii si, bucuroasa ca vorbeste cu "cineva din sistem", isi spune tot oful.

UMILIRE. "Ce fac, mama? M-au bagat in aceeasi oala cu toti infractorii. Ce vina am eu?", se intreaba ea nedumerita. Valeria are 75 de ani. Initial, trebuia sa se intoarca in tara din Franta pe 21 iulie, dar a pierdut avionul. Se incadra in termenul legal, de 90 de zile. Fiica sa a incercat sa-i faca rezervare la cursa din data de 22 iulie, dar batrana a avut ghinion. Nu a mai gasit locuri. Singurul avion spre Romania a fost in data de 7 august. Ajunsa in tara la Aeroportul Baneasa, s-a trezit ca este bagata in baza de date, fiindu-i interzisa o alta deplasare in strainatate pana cand nu justifica de ce a stat mai mult de trei luni in Franta.

"Ce ma fac eu acum? Am acte care dovedesc tot ce spun aici si nu am fost luata in seama. Mi-au spus ca nu sunt in regula. Ca doar in cazuri grave sau in cazuri de deces sunt in regula. Trebuia sa mor ca sa fiu in regula?", se intreaba femeia. Este indrumata la corpul C, la audiente.

NEBUNIA DE LA AUDIENTE. Aici, in corpul C, oamenii vin "la audiente". Nimeni nu stie exact ce inseamna asta. Stiu ca aici trebuie sa dovedeasca cu acte fie depasirea termenului de sedere in spatiul Schengen, fie motivul pentru care a solicitat in regim de urgenta pasaportul. Teoretic, toate problemele se rezolva aici. Practic insa, este mai greu. Multi sunt amanati, fara sa li se spuna motivul.

Prin curte, pe bancute, alti oameni. Unii dintre ei, cu copii in brate. Alexandro are 10 luni. S-a nascut in Spania. Parintii l-au adus in tara ca sa-i faca acte, dar si pentru ca mama are nevoie de un pasaport. Copilul motaie in bratele mamei. "E obosit!", spune ea suparata foc. "Trebuia sa-mi ridic astazi pasaportul. Am un bilet pe care scrie clar: 8 august, ora 9:00. Cand am mers la ghiseu, mi-au spus: «A! Nu acum!! Dupa ora 15:00». Nici nu le-a pasat cand le-am spus ca am un copil cu mine."

Agitatia este mare, iar problemele nu se pot rezolva de pe o zi pe alta, avand in vedere si faptul ca dotarea de care dispun cei de la directiile de pasapoarte este precara. Nu au nici macar Internet, iar actele pentru pasapoarte, care se depun la sectiile de cartier, sunt aduse la sediul central cu duba. Toata Strada Nicolae Iorga este plina de oameni cu hartii in mana. Care la Ambasada Canadei si cu speranta in privire ca totul decurge asa cum ar fi normal. Depui actele, ti se spune cand sa vii dupa document... si gata!

Daca ar sti ei prin ce vor trece pana sa puna mana pe carnetelul cu coperti rosii... n-ar mai fi atat de incantati. Pentru ca, asa cum se intampla in Romania, nimic nu e usor de obtinut.

Polonezii si ungurii - Doar cu pasaportul sau buletinul

Tarile din spatiul Schengen au fost destul de greu accesibile si pentru cetatenii din Ungaria si Polonia. Inainte de integrarea in Uniunea Europeana, cerintele pentru a calatori in statele semnatare ale Acordului Schengen erau similare cu cele pentru cetatenii romani. "Pentru a iesi din tara, acestia aveau nevoie de pasaport, de asigurare medicala si de o anumita suma de euro stabilita in comun acord de autoritatile nationale si cele europene", a declarat Carmen Ulgheru, consulul roman la Varsovia. O data cu aderarea la UE, cerintele pentru zona Schengen s-au schimbat pentru cetatenii celor doua state. Pentru a calatori, acestia nu mai au nevoie decat de cartea de identitate sau de pasaport. De altfel, atat Polonia, cat si Ungaria vor adera la zona Schengen in anul 2007, data fixata de autoritatile de la Bruxelles. Din acel moment, nici polonezii si nici ungurii nu vor mai trebui sa prezinte vreun act de identitate la frontierele vechilor state membre ale Uniunii, cu doua exceptii insa: Marea Britanie si Irlanda, state UE care nu fac parte din zona Schengen. (Maria Toader)

Acte de calatorie - Restituite teoretic in cateva ore

Chestorul Nelu Pop, inspector general al Politiei de Frontiera, este de parere ca masura de introducere in baza de date a persoanelor care au depasit termenul de sedere in spatiul Schengen, fara a li se mai opri pasaportul, a fost luata pentru a-i ajuta pe cetatenii romani sa reintre mai repede in posesia dreptului de a calatori. "Implementarea cetatenilor in baza de date dureaza cateva minute la frontiera. Trimiterea datelor se face imediat. Daca cetateanul este interesat si se duce cu documentele justificative intr-un timp scurt isi poate primi dreptul de a trece granita in cateva ore. Pana acum au fost introduse in baza de date 1.170 de romani", ne-a declarat chestorul Pop.

DOCUMENTE. Cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale UE sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la iesirea din tara un pasaport valabil, asigurare medicala, o suma de 100 de euro pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de cinci zile. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator schengen