Cătălin Predoiu le-a mulţumit, miercuri, membrilor plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru colaborarea bună pe care au avut-o în perioada în care a deţinut portofoliul Justiţiei. Predoiu a afirmat că a colaborat cu Consiliul mai bine decât se aştepta atunci când a preluat mandatul, arată Agerpres.
Reproşul adus de ministru membrilor CSM a fost legat de faptul că nu a luat atitudine faţă anumite derapaje ale unor magistraţi care au adus un deficit de imagine sistemului. În opinia lui acesta este un model de colaborare între instituţii, întrucât, în ciuda lucrurilor care i-au despărţit, au reuşit să se înţeleagă. Ministrul le-a mulţumit membrilor CSM şi pentru colaborarea avută în elaborarea Codurilor, precum şi a altor reglementări care vor folosi Justiţiei. “Părerea mea este că nu luăm destulă atitudine sau destul de fermă atitudine faţă de aceste derapaje care nu sunt în majoritate în sistem, dar aduc un deficit de imagine colosal. Am văzut cu toţii ce reflectă media despre sistemul judiciar şi este păcat de munca celor care îşi fac treaba. De aceea eu vă încurajez încă o dată, pentru că mai am câteva zile de mandat, ca CSM să ia o atitudine mai fermă prin poziţii publice, prin ieşiri în presă faţă de cazuri pe care le ştim şi le vedem şi la televizor, deşi noi avem cunoştinţă de mai multe cazuri. Cred că aţi face un bine sistemului judiciar”, a spus Predoiu.
Ministrul a lăudat dialogul civilizat şi profesionist pe care l-a avut în această perioadă cu CSM, chiar şi atunci când nu au fost de acord, spunând că va păstra doar amintirile plăcute faţă de Consiliu şi faţă de secţii. Predoiu i-a asigurat pe membrii CSM că o să îi ajute în continuare, fie din poziţia de avocat, fie, dacă va continua să facă politică, din opoziţie, pentru că este interesat de rezolvarea problemelor din justiţie, care, în bună măsură, izvorăsc din legislaţie. La rândul său, preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, i-a mulţumit şi ea ministrului în exerciţiu pentru colaborarea instituţională bună avută, arătând că îşi doreşte aceeaşi colaborare şi cu viitorul deţinător al portofoliului Justiţiei.
În contextul în care ministrul Cătălin Predoiu le-a solicitat membrilor CSM mai multă fermitate în luarea deciziilor, judecătorul Dan Lupaşcu a dat exemplul cazului judecătoarei Elena Turcu, care, de altfel, s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei CSM de miercuri. “Trebuie lămurite lucrurile din punct de vedere juridic: aşa-zisa neputinţă a CSM are o explicaţie în lege. Ce a făcut CSM? S-a autosesizat şi a început o cercetare disciplinară şi, între timp, au fost sesizate organele de urmărire penală. Dacă legea noastră ar avea o dispoziţie în sensul că începerea cercetărilor penale suspendă acţiunea disciplinară, nu ar mai fi nicio problemă. Pentru că, după ce s-a terminat cercetarea penală, noi am ajuns al concluzia că expirase termenul de un an în materie disciplinară. CSM nu mai putea face nimic nici sub aspectul deontologic, deci aceste deficienţe sunt în legi şi aici cred că ar trebui să găsim o soluţie”, a explicat Lupaşcu. Pe de altă parte, judecătorul Virgil Andrieş i-a spus ministrului Cătălin Predoiu că şi-a greşit profesia trebuind să se facă judecător. Ministrul s-a declarat onorat dar mulţumit de propria profesie, menţionând că, în alte ţări, întâi trebuie să fi un foarte bun avocat ca să ajungi judecător.
Citește pe Antena3.ro