x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mama la psiholog

Cu mama la psiholog

06 Feb 2009   •   00:00

Ai un copil hiperkinetic pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex deşi nu eşti decât în clasa a VI-a sau poate eşti un “tocilar” invizibil pe care nu-l observă nimeni în clasă.

Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre în pagina de Şcoală.

“Am o fetiţă – elevă în clasa a IX- a la un liceu bun din Capitală. Este un copil silitor, care încă învaţă bine şi este iubită de profesori. Dar există colegi care se supără pe ea şi în consecinţă cheamă pe alţii să o bată. Anul trecut au fost chemate nişte fete din afara şcolii, care au bătut-o, iar diriginta a spus că fata mea este vinovată că a ieşit după gardul şcolii.” (Mariana, Bucureşti) 

“Imaginea pe care o afişează fata dumneavoastră este a unui «elev de succes». Deşi este iubită de profesori, îndeplinind calităţile dorite de aceştia, este respinsă de colegii de clasă pentru că nu îndeplineşte calităţile cerute de colectiv. Această situaţie generează un conflict între fata dvs. şi colegii clasei, motiv pentru care apare în ipostaza de victimă. Probabil că fata dvs. face parte din categoria persoanelor cu vulnerabilitate victimală crescută din cauza particularităţilor psihocomportamentale şi de vârstă specifice (nu dispune de posibilităţi fizice şi psihice de apărare, anticipă în mică măsura comportamentele altora, discerne cu dificultate intenţiile bune de cele rele). Ca recomandări pentru rezolvarea situaţiei, menţionez: relatarea experienţei trăite unui consilier şcolar din cadrul şcolii, dezvoltarea unor abilităţi de a reacţiona în faţa unor situaţii dificile şi a unor abilităţi de comunicare asertivă şi interpersonală, implicarea dirigintelui în medierea conflictelor”. 

 
Diana Dragomir, consilier la Şcoala nr. 20 “Simion Mehedinţi”, Grădiniţele nr. 211, nr. 160, Bucureşti

×
Subiecte în articol: scoala