x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să scapi de datorii: le vinzi unui muritor de foame

Cum să scapi de datorii: le vinzi unui muritor de foame

de Paul Ciurari    |    07 Dec 2011   •   14:00

Florian State, un sucevean in varsta de 38 de ani, cu o dependenta grava de alcool si care nu a muncit legal nici macar o ora in viata sa, s-a trezit peste noapte patron de firma, cu masini cumparate in leasing si cu datorii mai mari decat ar putea plati in zece vieti. Acesta este rezultatul unei retete aplicate de un om de afaceri, care au incercat sa scape de datorii, vanzand firma unui zilier betiv.

In luna mai 2009, Neculai Lascar, patronul unei firme de constructii din Suceava, incercand sa scape de datorii si sa ramana cu masinile pe care le cumparase pe societate in leasing, a nascocit un plan aparent infailibil de a trage teapa tuturor. L-a imbatat bine pe un zilier care muncise la un cumatru de-al sau si i-a oferit 250 de euro pentru a semna niste acte in urma carora ii vindea firma sa de constructii. " Mi-a facut o oferta. Mi-a zis – uite iti dau o societate, iti dau bani, nu ai nici o problema, nu are nici o datorie nimic... Eu consum mult alcool, eram in stare de ebrietate cand am semnat. Eram stramtorat cu chiria, eram cercetat pentru trei furturi de alimente din magazine, eram disperat, eram in stare sa fac orice pentru bani', ne-a povestit Florian State.

Astfel, Florian State devenea patron, fara sa fi muncit nici macar o ora legal in viata sa si fara sa fi avut pana atunci vreun bun material pe numele sau. Si cum nu avea o casa a sa, noul sediu al firmei a trecut la adresa sa din buletin, unde locuiesti mama lui State singura si care nu a auzit in viata ei de firma a carui patron devenise fiul ei.

Toata aceasta schema urmarea de fapt ca Neculai Lascar sa ramana cu o masina de lux pentru care nu a mai platit ratele. Bineinteles ca la predarea firmei autoturismul nu a fost trimis noului proprietar, care de altfel nici macar nu are permis de conducere.

Toate bune si frumoase pana cand acasa la State au inceput sa curga facturile si somatiile de plata. Zeci de milioane de lei vechi pentru convorbiri telefonice si mii de euro pentru masina cumparata in leasing. In mintea lui Florian State toate acestea nu insemnau nimic si ne-a marturisit ca le-a aruncat pe toate pe foc. Asta pana cand la poarta sa au ajuns politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care au inceput o ancheta si, stabilind ca State a fost inselat, au declansat urmarirea penala fata de Neculai Lascar. In propunerea trimisa catre Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava, oamenii legii arata ca "Lascar Neculai in realitate a instrainat societatea cu scopul vadit de a ascunde autoturismul, nefiindu-i predat noului administrator nici un autoturism, sau actele acestuia, profitand de faptul ca State Florian era consumator de bauturi alcoolice, lucra cu ziua ocazional, acesta neavand nici permis de conducere'.

Am incercat sa stam de vorba si cu Neculai Lascar despre aceasta poveste, insa acesta ne-a transmis ca avocatul sau l-a sfatuit sa nu spuna nimic.

Florian State ne-a marturisit ca saracia l-ar putea impinge oricand sa mai faca inca odata o asemenea tranzactie. Cu toate acestea el ii sfatuieste pe cei carora li se face o asemenea oferta sa se gandeasca de doua ori in ce se baga.

×