x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum transformi 2% şansă de supravieţuire în 100% viaţă?

Cum transformi 2% şansă de supravieţuire în 100% viaţă?

10 Feb 2014   •   18:20
Cum transformi 2% şansă de supravieţuire în 100% viaţă?

Se spune că sentimentul matern este unic şi nu poate fi descris în cuvinte. Orice mamă ce aşteaptă naşterea  bebeluşului ei are emoţii greu de stăpânit, iar curiozitatea de a-şi vedea în braţe micuţul om  face ca acest moment să fie într-adevăr o minune.

Pentru Alina, o mămică de 33 de ani din Roznov, emoţiile au fost şi mai mari pentru că se afla la a cincea sarcină, primele fiind pierdute după câteva săptămâni. La naştere a descoperit nu numai o minune, dar şi cel mai mic copil născut în judeţul Neamţ, cântărind numai 680 grame la doar 24 săptămâni de sarcină. Medicii au numit-o “Degeţica” şi i-au oferit cea mai bună îngrijire timp de 3 luni, deşi protocoalele cereau să fie trimisă la Iaşi, unde însă nu mai erau locuri pentru copii prematuri şi a fost refuzat transferul.

Şansele de a supravieţui erau mici
“Am muncit mult în timpul sarcinii pentru că nouă ne stricase casa apa, la inundaţiile de acum vreo doi ani. Am vrut ca înainte de a naşte să am totul pregătit şi am stat cu mâinile în apă şi în lut până în ultimul moment. După ce am născut, medicii mi-au dat copilul în braţe şi au spus că şansele ei de a trăi sunt foarte mici. Am plâns toată noaptea, m-am rugat şi am sperat din tot sufletul să trăiască. A doua zi am întrebat dacă mai e vie, iar o asistentă mi-a spus că da, că luptă pentru viaţa ei.”

Minunea e posibilă
Echipa incredibilă de medici a Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a reuşit să transforme 2% şanse de supravieţurire în 100% viaţă, cu ajutorul Narcisei, fetiţa care şi-a dorit să trăiască. După 3 luni şi jumătate, Alina şi “Degeţica”, ce cântarea deja 2500 grame, au fost externate. Cu ajutorul echipamentelor donate în 2012 de Salvaţi Copiii, dar şi datorită pofesionalismului echipei de medici, fetiţa a fost salvată şi externată ca fiind un copil perfect sănătos.
Din păcate, România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, 1 copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore. Salvaţi Copiii România a iniţiat în 2010 proiectul “Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la 5 ani. Prin acest proiect ne propunem diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub 5 ani, până în 2015, tocmai pentru ca poveşti de supravieţuire ca cea a Narcisei să fie cât mai multe.

Rezultate
Până în acest moment, Salvati Copiii a lucrat în 31 de comunităţi defavorizate, numai în perioada octombrie 2010-decembrie 2013 cuprinzând un număr de 6930 de beneficiari, dintre care: 5356 copii 0-5 ani, 941 mame tinere şi 633 gravide. De asemenea, a sprijinit mamele atât cu servicii de educaţie pre şi postnatală, dar şi cu produse igienico-sanitare. În comunităţile în care s-a desfăşurat programul nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an.

Organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit anul trecut să doteze 18 maternităţi cu echipamente medicale performante, aşa cum sunt cele din maternitatea din Piatra Neamţ, iar anul acesta, prin bunăvoinţa donatorilor săi, va continua cu încă 25 de maternităţi în oraşele: Piteşti, Bacău, Braşov, 3 maternităţi în Bucureşti, Reşiţa, Caransebeş, Constanţa, Craiova, Segarcea, Hunedoara,  Iaşi, Hârlău, Târgu-Mureş, Roman, Ploieşti, Sibiu, Botoşani, Vatra-Dornei, Arad, Timişoara, Vaslui, Focşani, Cluj-Napoca. Puteţi susţine în continuare această campanie printr-un simplu SMS la 8833 (2 euro) sau   redirecţionând 2% din impozitul pe venit campaniei (verificaţi site-ul salvaticopiii.ro).



×