x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Carlan isi ascunde trecutul

Dan Carlan isi ascunde trecutul

09 Oct 2004   •   00:00

Numarul unu pe listele PD Iasi pentru Senat este fostul liberal Dan Carlan. El nu vrea sau omite sa spuna insa ca inainte de a deveni democrat a fost membru al PNL si a suferit si o condamnare.

GABRIELA ANTONIU

Listele democratilor cu candidatii partidului pentru Parlament sunt afisate pentru fiecare judet pe site-ul PD. De aici putem afla ca la Iasi, spre exemplu, cap de lista pentru Senat este consilierul judetean Dan Carlan, iar la Camera Adrian Mogos. Fiecare candidat are si un scurt CV, ceea ce este valabil si pentru Dan Carlan. El spune ca s-a nascut la Piatra-Neamt, ca este casatorit, licentiat in stiinte politice, director de firme si, iar aici vine partea interesanta, are si activitate politica. Si care ar fi aceasta activitate, scurta de altfel: 2004 - membru al Comitetului Interimar Municipal Iasi si consilier municipal in Consiliul Local Iasi (opt ani). Nici o vorba ca a fost membru PNL sau ca a fost consilier din partea acestui partid. Chiar si acum sa fi pastrat Carlan supararea pe PNL pentru ca la alegerile locale din iunie liberalii nu l-au desemnat pe el candidat la Primaria Iasiului? De altfel, acesta a fost si motivul pentru care Carlan a parasit PNL in favoarea PD, desi cele doua partide constituise deja Alianta D.A. Sau sa se fi temut ca i se va aplica stampila de traseist politic, desi potrivit criteriilor stabilite de conducerea PD nu intra in acest tipar? Daca e sa ne luam dupa spusele de atunci ale purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, e mai plauzibila prima varianta. "Asa este in politica, cand cineva iti ia jucariile, te superi si pleci", declara Nicolaescu.

Oricum, inainte de alegerile locale, surse din PNL Iasi citate de presa centrala avansau ideea ca Dan Carlan nu a fost agreat drept candidat la primarie deoarece firmele pe care le conduce au datorii la stat si pe aceasta tema ar fi putut fi atacat de PSD in campania electorala. Carlan a recunoscut ca firmele sale au datorii la stat, dar a precizat ca acestea nu depasesc 10% din cifra de afaceri.

PROCES. Fiindca tot veni vorba de bani, Dan Carlan a fost obligat acum doi ani sa-i plateasca primarului de atunci al municipiului Iasi Constantin Simirad, care l-a dat in judecata pentru calomnie, o amenda penala de 10 milioane lei si daune morale de 60 milioane. El a anuntat ca va plati, dar se va plange la CEDO. In 1998, Dan Carlan l-a acuzat pe Simirad ca a repartizat fraudulos 65 de spatii comerciale.

Constantin Simirad, considerandu-se calomniat, l-a dat in judecata pe Dan Carlan. Simirad voia dupa proces sa verifice daca in cazul lui Dan Carlan nu se poate vorbi de o incompatibilitate cu functia de consilier local, intrucat era vorba de o condamnare. La alte partide, condamnarile au constituit un criteriu eliminatoriu la accederea pe listele parlamentare, ceea ce nu s-a intamplat insa si la PD.

×
Subiecte în articol: observator carlan dan