Asociaţiile de proprietari din 17 localităţi hunedorene au datorii de 2,2 milioane de lei către ApaProd Deva, operatorul de apă din aceste zone.
În topul datornicilor se află asociaţiile de proprietari din municipiul Hunedoara, care au debite de 1,1 milioane de lei, adică jumătate din valoarea totală a creanţelor nerecuperate. Şi la Brad debitele la apă au depăşit 510.000 de lei. În ultimele zile, furnizorul de apă a trecut la sistarea acestui serviciu către mai multe asociaţii de proprietari cu datorii mari la plata apei potabile şi a canalizării.
În 95% din cazuri, oamenii nu şi-au achitat datoriile în termen de 45 de zile de la emiterea facturilor, dar au existat şi situaţii în care a fost vorba de delapidare a unor importante sume de bani de către administratorii asociaţiilor. Doar măsurile de debranşare de la reţea i-au determinat pe hunedoreni să îşi mai achite din restanţe. Pe de altă parte, sistemul de furnizare a apei potabile este unul centralizat.
Astfel, de fiecare dată când s-a decis debranşarea de la reţea a apartamentelor rău-platnicilor au existat şi victime colaterale, adică persoane care îşi achită la timp facturile pentru apa consumată. Directorul economic al ApaProd Deva, Zamfir Blendea, declară că societatea a dat în judecată mai multe asociaţii de proprietari din Hunedoara şi Brad: "Cele mai multe restanţe sunt în zona Hunedoara şi Brad.
În aceste oraşe, şi gradul de sărăcie e mai mare, şi de aici au apărut problemele. Noi am acţionat în judecată unele asociaţii din Hunedoara şi Brad. Oricum, nu trecem la sistarea apei până nu somăm respectivele asociaţii de proprietari, care au debite foarte mari. Apoi trimitem notificări, semnăm grafice de reeşalonare a datoriilor şi abia după ce aceste angajamente nu sunt respectate trecem la sistarea apei".
Şi la Deva, Ilia şi Dobra valoarea facturilor neachitate, inclusiv luna iunie, a ajuns la aproape 300.000 de lei, dar Blendea adaugă că în acest oraş datoriile se recuperează mult mai uşor decât în celelalte localităţi în care operează ApaProd. Cu restanţe la plată mai sunt şi asociaţiile din Călan - aproape 90.000 de lei, Haţeg - cu peste 81.000 de lei, dar şi Geoagiu - aproximativ 54.000 de lei şi Simeria- cu aproape 44.000 de lei. Datoriile de 2,2 milioane de lei sunt pentru servicii furnizate inclusiv în iunie, deci facturile sunt mai vechi de 45 de zile, motiv pentru care li se aplică şi penalizări.
Citește pe Antena3.ro