x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Decedată”, după miros

“Decedată”, după miros

de Emilia Sava    |    20 Mai 2008   •   00:00
 “Decedată”, după miros

Un nou caz extrem de grav şi fără precedent zguduie din temelii sistemul sanitar constănţean şi naţional. O bătrînă care leşinase a fost declarată decedată de o asistentă de la Ambulanţa Constanţa pentru simplul fapt că mirosea a mort.

Un nou caz extrem de grav şi fără precedent zguduie din temelii sistemul sanitar constănţean şi naţional. O bătrînă care leşinase a fost declarată decedată de o asistentă de la Ambulanţa Constanţa pentru simplul fapt că mirosea a mort.

 

 

Asistenta nu i-a luat pulsul femeii de 84 de ani din Cernavodă şi nici n-a verificat dacă aceasta mai respiră. Bătrîna s-a trezit din cauza bliţului aparatelor foto folosite de poliţiştii de la Criminalistică veniţi la faţa locului pentru cercetări.

 

 

SUPERFICIALITATE. Bătrîna se afla în grija unei asistente sociale care i-a alertat sîmbătă după-amiază pe pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, care au spart uşa şi împreună cu poliţiştii au pătruns în casa femeii. La faţa locului s-a aflat şi un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa, iar asistenta a declarat decesul femeii fără să o mai atingă. Medicii recunosc că în anumite situaţii îşi pot da seama de decesul unui om de la prima evaluare, dar nu îşi explică de ce asistenta nu a consultat-o pe femeie înainte de a completa fişa medicală. Pentru anchetarea cazului, la Constanţa a venit ieri subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care a coordonat cercetările. Între timp, asistenta şi-a înaintat demisia, care i-a fost acceptată.

 

Asistenta lucra de 11 ani în sistemul sanitar şi nu au existat reclamaţii la adresa sa. Un moment de scăpare, motivat de problemele pe care le are în familie, a făcut-o să îşi piardă slujba. Cazul va fi înaintat Ordinului Asistenţilor, care va decide dacă aceasta va mai putea lucra în sistemul sanitar şi cel mai probabil îi va fi suspendat temporar dreptul de liberă practică. Singurul lucru cert este că nu va mai putea lucra în serviciile medicale de urgenţă. Din discuţiile cu poliţiştii şi cu echipele de la ISU Dobrogea, dar şi cu asistenta medicală s-au trasat repede şi concluziile.

 

 

 

FĂRĂ PULS. “Asistenta nu a respectat procedurile medicale şi a declarat pacienta decedată fără a o consulta. Ea se face vinovată de nerespectarea procedurilor profesionale şi s-a decis suspendarea ei din funcţie şi în acelaşi timp s-a luat act de demisia ei”, a declarat Raed Arafat. “Asistenta s-a bazat pe faptul că pacienta a suferit un accident vascular cerebral şi a rămas într-o anumită poziţie. Aşa a fost găsită de pompieri. În locuinţă era un miros neplăcut, care a făcut-o pe asistentă să tragă concluzia că pacienta este decedată. În prima fişă medicală a trecut că pacienta e fără puls, şi respiraţie absentă. Bolnava, în schimb, avea puls şi răspundea la apel. Ea a deschis ochii şi a mişcat picioarele”, a mai precizat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Publice.

 

 

 

Final...

 

 

Pacienta în vîrstă de 84 de ani a fost transportată şi internată la Spitalul Municipal Medgidia. Medicul de gardă, dr. Valeriu Chirică, a declarat că femeia a fost internată în Secţia de Reanimare, iar ieri, în jurul orei 11:35, a fost declarat decesul acesteia. Din investigaţiile făcute, starea ei era gravă şi se afla în comă cerebrală. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Constanţa spune că, deşi au mai existat reclamaţii, nu de o astfel de gravitate, are în derulare un program de chestionare a pacienţilor pentru a testa “satisfacţia clientului”, dar acesta se află încă la început. Mai mult, ancheta, considerată ca şi finalizată prin suspendarea şi demisia asistentei, va rămîne un caz care va fi folosit ca exemplu de Ministerul Sănătăţii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

×
Subiecte în articol: observator asistenta