x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie - Cehii nu-l dau pe Priplata

Decizie - Cehii nu-l dau pe Priplata

de Magda Colgiu    |    13 Dec 2005   •   00:00
Decizie - Cehii nu-l dau pe Priplata

O instanta din Cehia a decis sa nu-l extradeze pe Frantisek Priplata, condamnat la 8 ani de inchisoare in Romania pentru implicare in uciderea lui Virgil Sahleanu. Ministerul Justitiei spera ca acesta sa execute in Cehia pedeapsa primita.

Tribunalul regional din Brno a decis ca Republica Ceha sa nu-l extradeze pe omul de afaceri Frantisek Priplata (foto), condamnat la opt ani de inchisoare in Romania, pentru implicare in uciderea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Ministrul ceh de Externe a afirmat recent ca Priplata se afla legal in Cehia. Omul de afaceri ar fi trebuit sa isi inceapa pedeapsa la data de 7 septembrie 2005, insa in iulie anul acesta, inainte de a incepe executarea pedepsei, a fugit din Romania.

LEGISLATIA LOR. Ministerul roman al Justitiei a transmis, in luna august, institutiei similare din Republica Ceha cererea de extradare a omului de afaceri Frantisek Priplata, dupa ce fusese confirmata localizarea acestuia pe teritoriul ceh. Un oficial al Ministerului ceh de Externe a subliniat insa ca legislatia penala din aceasta tara prevede clar ca Cehia nu-si extradeaza cetatenii pentru a fi supusi unor proceduri penale in alta tara.

REACTIA MJ
Ministerul Justitiei asteapta de la autoritatile cehe motivatia refuzului de a-l extrada pe Frantisek Priplata, ca sa inceapa demersurile pentru ca el sa execute in Cehia pedeapsa primita. Conform Mediafax, autoritatile din Cehia trebuie intai sa trimita oficial celor de la Bucuresti motivatia deciziei Tribunalului Regional din Brno de a nu-l extrada pe Priplata. Acest act va fi trimis apoi la Tribunalul Satu-Mare, adica la instanta care a emis mandatul de executare a pedepsei. Instanta se va reuni apoi si va decide asupra executarii in Cehia a pedepsei de opt ani de inchisoare pe care Priplata a primit-o de la justitia romana.

×
Subiecte în articol: observator priplata