x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie la Cotroceni - Fostul campion olimpic Ion Draica, graţiat

Decizie la Cotroceni - Fostul campion olimpic Ion Draica, graţiat

de Magda Colgiu    |    22 Noi 2007   •   00:00
Decizie la Cotroceni - Fostul campion olimpic Ion Draica, graţiat

Preşedintele Băsescu a semnat marţi graţierea pedepsei lui Ion Draica (foto), fost campion olimpic la Los Angeles, pe motive medicale, dar şi a lui Neculai Gheban.

Dacă in cazul bătrănului Gheban, decizia de graţiere e normală, dată fiind vărsta inaintată, 82 de ani, dar şi motivele condamnării, in cazul lui Draica lucrurile sunt oarecum ciudate. Medaliat cu aur la Olimipiada din 1984, desfăşurată la Los Angeles, Draica trebuia să execute o pedeapsă de 3 ani de inchisoare, pentru inşelăciune, urmare a deciziei penale nr. 2428/2005 a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, devenită definitivă. După condamnare, Ion Draica a cerut in mai multe rănduri amănarea pedepsei din motive medicale.

Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis in judecată, fostul medaliat cu aur la olimpiadă a fost acuzat că şi-a falimentat cu bună ştiinţă o firmă pentru a nu mai returna numeroasele datorii pe care le acumulase. La data de 13 octombrie 2000, instanţa comercială a Tribunalului Constanţa a declanşat procedura de reorganizare juridică a SC Dramex Constanţa, proprietatea lui Draica. Tot atunci a fost stabilit şi un lichidator judiciar al societăţii. De altfel, in 2000, datoriile fostului campion către AVAB se ridicau la 364 de miliarde de lei.

După decizia instanţei constănţene, numeroase alte firme printre care se numără BRD Constanţa, AVAS, RADET Constanţa, RAJA Constanţa, Banca Ion Ţiriac, Electrica şi Euxin SA - au afirmat că au de primit de la Draica datorii de 20 de miliarde de lei vechi şi două milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: observator draica