x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie, înregistrarea se poate face şi fără el

Declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie, înregistrarea se poate face şi fără el

22 Oct 2011   •   14:45

Persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune, a afirmat purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu.

"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.

Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.

De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile "exceptionale" in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.

"Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri ", a declarat purtatorul de cuvant al INS.

Reprezentantul institutiei a precizat ca au fost cateva situatii in care recenzorii au gasit portile curtilor incuiate si cainii liberi de cealalta parte a gardului, motiv pentru care "nu au putut stabili un contact" cu familiile respective, insa, conform obligatiilor pe care si le-au asumat, acestia trebuie sa revina "de cate ori va fi nevoie, pana vor reusi sa discute cu cei de-acolo".

Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie "ultimativa" la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde chetionarelor recenzorilor.

Reprezentantii PSD au cerut in mod repetat populatiei sa nu-si divulge codul numeric personal cu ocazia recensamantului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgica Severin, partidul si-a acuzat adversarii de la PDL ca, prin solicitarea "ilegala" a CNP, ar urmari sa-si faca o baza de date pentru a frauda alegerile.

Severin a afirmat ca CNP-ul poate fi solicitat doar de catre autoritatile abilitate si in niciun caz de catre recenzori, care comit o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta.

Senatorul PSD a spus ca cetatenii pot fi identificati dupa CNP, iar datele pe care ei le ofera cenzorilor, referitoare la adresa, proprietati, religie, etnie, convingeri nu vor mai avea un caracter statistic, in cazul unui recensamant, ci vor forma o baza de date individualizata.

"Recensamantul are caracter statistic, de imagine globala, datele furnizate de cineva nu duc la persoana respectiva. E inexplicabil din punct de vedere democratic, dar explicabil din punct de vedere al intentiei de fraudare a alegerilor de catre puterea PDL faptul ca cetatenii sunt obligati sa-si spuna CNP-ul", a spus Georgica Severin.

Si purtatorul de cuvant al social-democratilor, Emil Radu Moldovan, a criticat decizia de a-i obliga pe cetetanii Romaniei sa isi dezvaluie CNP-ul, afirmand ca este o "masura scandaloasa", care anuleaza securitatea datelor personale.

"Dupa ce am vazut chestionarele pentru recensamantul populatiei, a fost un lucru care ne-a ingrijorat foarte tare: necesitatea ca cetatenii sa-si dezvaluie CNP-ul la acest recensamant. Reglementarile UE nu prevad masuri speciale in acest sens, suntem singurul stat din UE care cere CNP-ul, nefiind o obligativitate, asa cum unii reprezentanti ai Guvernului au incercat sa se disculpe. Nu UE cere CNP-ul, ci PDL, de frica pierderii puterii", a declarat Moldovan vineri, intr-o conferinta de presa.

Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput joi si se va desfasura pana in 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

×