x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Concesionarile, gata sa fie anulate abuziv

Delta Dunarii - Concesionarile, gata sa fie anulate abuziv

31 Mai 2005   •   00:00

Gestul ar fi aruncat Romania intr-un val de procese la Curtile de Justitie europene.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • OBSERVATOR

  • CONSECINTE. Disparitia concesiunilor in Delta Dunarii da liber la braconaj
    Contractele de concesiune din Delta Dunarii au fost la un pas de a fi desfiintate la inceputul acestei saptamani, prin ordinul ministrului Agriculturii. Gestul ar fi aruncat Romania intr-un val de procese la Curtile de Justitie europene si ar fi atras nenumarate proteste internationale.

    De cand a preluat puterea, in urma alegerilor de la sfarsitul anului trecut, Alianta D.A. a cautat sa preia controlul si in Delta Dunarii. Dupa o campanie electorala foarte agresiva, in care le-au promis deltenilor: "Va dam Delta inapoi", politicienii portocalii si-au pus in practica intentiile imediat dupa ce Traian Basescu a devenit presedinte. Informatiile noastre arata ca sloganul electoral viza, de fapt, rezilierea contractelor de concesionare a resurselor piscicole si stuficole din Delta si atribuirea lacurilor si zonelor cu stuf prin incredintare directa. Asta desi concesiunile sunt contracte comerciale, semnate intre statul roman si investitori particulari, care pot fi desfacute doar in cazul in care sunt incalcate anumite clauze. Orice interventie unilaterala din partea statului reprezinta un abuz periculos ce poate crea probleme foarte mari Romaniei, atat in planul imaginii, cat si in cel financiar. De cand Alianta D.A. este la putere, concesionarii din Delta s-au constituit intr-o asociatie, care va actiona in Justitie statul roman in cazul in care contractele vor fi desfacute. Procesele s-ar putea judeca la Curti Internationale, oamenii de afaceri fiind hotarati sa ceara despagubiri de sute de milioane de dolari Romaniei. Concesionarii vor incerca sa-si recupereze investitiile de mediu facute, redeventele platite, salariile si banii dati pentru prinderea braconierilor si a hotilor.

    FAPTELE. Eliminarea concesionarilor ar atrage si nemultumirea Uniunii Eu-ropene. Se stie ca, in acest moment, tara noastra nu sta deloc bine la capitolul Concurenta. In cazul in care dreptul la pescuit in lacurile, canalele, baltile si celelalte incinte va fi dat prin incredintare directa, concurenta care acum exista in Delta Dunarii ar fi desfiintata. In ciuda acestor semnale, politicienii Aliantei D.A. nu par a le intelege importanta.

    De la oficialii Ministerului Mediului la cei ai Ministerului Agriculturii, la Guvern si la nivelul autoritatilor locale, lumea pare interesata de intrarea in viata economica a Deltei, de crearea unor noi baroni, care sa intensifice exploatarea economica a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, zona umeda protejata de zeci de organisme internationale.

    Actiunile din perioada ianuarie-mai vorbesc de la sine. Intai a fost inlocuit guvernatorul Deltei, Virgil Munteanu, cu necunoscatorul Paul Cononov (fost patron al unei firme de salubritate). Apoi a fost ratificata Legea 113, prin care resursa piscicola din Delta trece, neconstitutional, din administrarea Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol si a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii.

    BOMBOANA PE COLIVA
    Informatiile noastre arata ca, saptamana aceasta, actuala Putere a fost la un pas sa rezilieze contractele de concesiune din Delta, fara a avea insa nici o baza legala. Sursele noastre spun ca unul dintre cei care s-ar fi ocupat ca acest lucru sa se petreaca este Viorel Mariutan, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Mariutan i-ar fi dus personal ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, un ordin prin care acesta sa dispuna anularea acestor contracte. Sursele noastre confirma ca documentul nu a fost semnat, astfel incat, pana la noi ordine, contractele de concesiune raman in picioare. Continua insa, la Tulcea, al 11-lea control al acestor dosare, suspectandu-se acte de coruptie savarsite la semnare, desi pana acum precedentele nu au scos la iveala nimic.
    ×
    Subiecte în articol: observator dunării delta delta dunării