x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Cordonul litoral, spart inutil

Delta Dunarii - Cordonul litoral, spart inutil

19 Mai 2005   •   00:00

O noua problema tulbura apele din Delta Dunarii. Digul de pe cordonul litoral, care leaga localitatile Sulina si Sf. Gheorghe, a fost spart, chipurile, pentru a prelua din apele crescute din Delta.

Sunt insa foarte multe voci care acuza ca spargerea digului n-are nici o legatura cu inundatiile, ci serveste intereselor unui concesionar. Digul cu pricina se afla la 16 km sud de orasul Sulina si a fost construit pentru a apara Delta maritima de eroziunea marina. Pe dig este construit un drum pietruit care leaga cele doua localitati si se afla amplasate retele de alimentare cu energie electrica pentru Sulina si Sf. Gheorghe. Ordinul de strapungere a digului din cordonul litoral a fost semnat de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor la 11 mai. Documentul, trimis la semnat la Bucuresti, a fost intocmit de un grup de suport tehnic pentru gestionarea situatiilor de urgenta din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Tulcea. In ordin se arata ca "stationarea apelor peste cotele de pericol pe o perioada ce a depasit 20-25 de zile incepe sa se faca resimtita prin aparitia unor zone cu inmuieri peste linia mijlocie a talazului interior.

BUNE INTENTII. Pana acum, autoritatile au incercat sa convinga ca masura trebuie luata neaparat pentru a evita un dezastru in Delta Dunarii. Presa locala din Tulcea vorbeste chiar ca lucrarea este raspunsul autoritatilor la presiunea exercitata de locuitorii Sulinei, ingrijorati ca apa ridicata le va lua casele. Cu toate acestea, imediat dupa inceperea lucrarilor au inceput sa circule zvonuri care aduceau in discutie o teorie halucinanta: in contextul inundatiilor care au lovit toata tara, cativa smecheri din Tulcea au profitat de situatie si au cerut ca digul sa fie spart din considerente pur economice. Prin spartura facuta in dig, pestele va putea circula in voie de pe o suprafata, unde activitatea a fost concesionata de firma SC Fisheries Romdelta SRL, spre o alta, unde este concesionara SC Amorel SRL.

DEGEABA. Ieri a venit si confirmarea ipotezelor si s-a dovedit ca spartura facuta in digul cordonului litoral de la Sulina a fost inutila: nivelul apei in Complexul acvatic Crisan-Caraorman-Rosu-Puiu a scazut cu doar 2-3 cm. Spargerea digului a costat Apele Romane aproape un miliard de lei, urmand ca pentru refacerea digului si a drumului sa se mai cheltuiasca alte cateva miliarde de lei. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator