x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descentralizarea instituţională, în linie dreaptă

Descentralizarea instituţională, în linie dreaptă

09 Mar 2009   •   00:00
Descentralizarea instituţională, în linie dreaptă

Toate bune şi frumoase în coaliţia de guvernare, susţine vicepremierul Dan Nica. Social-democraţii par a nu avea toate datele despre discuţiile pe care premierul Emil Boc a precizat că le va purta cu FMI şi Comisia Europeană pentru contractarea unui împrumut extern. Sunt doar discuţii exploratorii, au încercat liderii PDL să-i liniştească pe cei din PSD. Şi au reuşit, şi cu concursul unor miniştri PSD, mai avizaţi în această problemă. În schimb, descentralizarea a intrat în linie dreaptă, partenerii de coaliţie convenind astăzi termenele şi calendarul implementării acestui proces în educaţie, administraţie, finanţe, sănătate,sport, agricultură, dar şi în domeniul ordinii publice, informează Antena3.ro.



"Am convenit care sunt termenele, când anume va avea loc descentalizarea administrativă, financiară, pentru ca autorităţile locale să aibă resursele necesare pentru buna funcţionare a spitalelor din România" a declarat, la finalul discuţiilor din coaliţie, vicepremierul Dan Nica. Ministrul social-democrat a mai precizat că anumite anumite agentii şi autorităţi existente la nivel guvernamental vor fi comasate, pentru a asigura buna funcţionare în aceste domenii, în timp ce procesul de reformare a instituţiilor din agricultură va fi continuat pentru ca acestea "să fie cât mai aproape de cei din agricultură şi nu ca până acum, la sute de kilometri de cei care au nevoie de finanţare". "În acest sens, vor fi înfiinţate camere agricole la nivelul fiecărei localităţi din România" a mai arătat Nica. Activităţile culturale şi sportive vor fi şi ele trecute la nivelul administraţiiei locale, cu excepţia sportului de mare performanţă de care se vor ocupa în continuare actaualel instituţii abilitate. În ceea ce priveşte competenţele poliţiei. Nica a subliniat că proiectul de lege privind poliţia locală a fost deja finalizat, prin acest document atribuţiile legate de ordine, siguranţă publică şi poliţie rutieră urmând a fi transferate către autorităţile locale.

Venirea delegaţiei FMI, legată de evaluarea situaţiei economice

Discuţiile pe tema contractării unui acord de împrumut de la FMI, subiect care a încordat nervii social-democraţi în acest weekend, pare a fi ajuns în ape ceva mai liniştite. Dacă la începzul şedinţei coaliţiei au curs cu reproşuri din partea PSD, apele s-au mai calmat după explicaţiiile celor din PDL. Democrat liberalii au răspuns acuzaţiilor social-democraţilor de înjunghiere pe la spate, arătând că delegaţia, care a aprins imaginaţia liderului Mircea Geoană, a fost formată dintr-un secretar de stat de la Ministerul Finanţelor şi un reprezentant de la BNR, şi a fost trimisă la Washington pentru discuţii exploratorii, nu pentru negocieri, susţin surse din cadrul coaliţiei. Într-un interviu pentru cotidianul Gândul, Geoană critica faptul că o discuţie atât de importantă precum cea privind un eventual acord cu FMI se face "pe şest",fără consultarea PSD, astfel că situaţia "sună aşa, a guvernare pe furiş". "Nu, nu am avut discuţii. Lucrurile sunt foarte bune. Sigur că da şi acest lucru vi-l confirm chiar eu" a afirmat Nica, răspunzând întrebărilor presei legate de posibila tensionare a relaţiilor dintre cei doi parteneri de guvernare. Potrivit lui Nica, venirea unei delegaţii FMI în România nu este legată neapărat de încheierea unei asemenea înţelegeri. "Există un mecanism, prin care FMI şi instituţiile abilitate dintr-o ţară fac schimb de informaţii. Eu înţeleg că ei vin în primul rând pentru a se pune la curent despre starea economiei româneşti, situaţia în starea de criză care a cuprins Europa şi întreaga lume" a xeplicat Nica. Referindu-se la necesitatea planului anti-criză, Nica a atras atenţia că acesta "nu e unul static, ci funcţionează fiind în permanenţă adaptat". "Acele măsuri care trebuiesc luate au o evoluţie dinamică. Ele nu au fost încă discutate cu partenerii economici şi sociali, patronatele şi sindicatele" a mai spus vicepremierul.

×
Subiecte în articol: romania nica