Nici un ban din fondurile europene destinate sectorului de pescuit din România - peste 230 de milioane de euro - nu a ajuns la beneficiari la mai mult de doi ani de la aderare. România trebuie să returneze suma primită de la UE ca prefinanţare, dacă nu implemenetază la timp programul din domeniu.
Cifrele arată că România poate beneficia de fonduri UE pentru domeniul pescuit de 230,7 milioane de euro, bani pentru perioada 2007-2013. Mecanismul prin care pot fi accesaţi este Programul Operaţional de Pescuit, gestionat de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură. Pe lângă aceşti bani, Guvernul s-a obligat în perioada de preaderare să cofinanţeze cu 77 de milioane de euro programele din pescuit. Din păcate, deşi POP a fost aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2007, România nu a reuşit să definitiveze detaliile şi procedurile necesare pentru ca beneficiarii să poată depune proiecte prin care să acceseze fondurile UE disponibile. Am întrebat la ANPA, iar oficialii au avansat drept cel mai optimist termen pentru finalizarea procedurilor aprilie 2009. Unul dintre paşii care ar trebui făcuţi este crearea unui departament de plăţi în cadrul ANPA, însă acesta nu are în acest moment nici măcar un responsabil delegat. Până acum, banii erau plătiţi prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care gestionează şi fondurile UE pentru dezvoltare rurală şi SAPARD. Luni şi marţi va veni la Bucureşti o delegaţie de la Direcţia generală pentru pescuit a Comisiei Europene care va inspecta stadiul pregătirilor şi va chestiona autorităţile române în legătură cu întârzierile. Ţara noastră riscă, dacă nu va finaliza curând implementarea POP, pierderea fondurilor preacordate de UE. În decembrie 2007, europenii au acordat României un avans de 15,12 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar în decembrie 2008 a fost virat un nou avans, în valoare de 17,02 milioane de euro. Executivul de la Bucureşti va fi nevoit să returneze aceşti bani. Dacă România nu trimite Comisiei o cerere de plată în 24 de luni de la transmiterea avansului, toată suma acordată ca prefinanţare trebuie returnată.
COMISIA EUROPEANĂ, ÎNCĂ ÎNCREZĂTOARE
"Conform regulamentului care priveşte Fondul European pentru Pescuit, suma plătită ca prefinanţare, ceea ce reprezintă ce s-a plătit până acum României din FEP, trebuie rambursată Comisiei dacă nici o cerere de plată nu este transmisă în 24 de luni de la data plăţii primei tranşe a sumei de prefinanţare", a declarat pentru Mediafax Nathalie Charbonneau, purtător de cuvânt pe probleme de pescuit şi afaceri maritime al Comisiei Europene. Totuşi, Comisia este încrezătoare că programul va începe să fie implementat în timpul necesar şi vor fi făcute la timp aplicaţii de plată de autorităţile competente, a adăugat Charbonneau.
SPRIJIN FINANCIAR
Programul Operaţional pentru Pescuit finanţează acţiuni precum modernizarea flotei de pescuit, a porturilor şi punctelor de debarcare, investiţiile în acvacultură, în procesarea şi vânzarea peştelui, dar vizează şi acordarea de compensaţii pentru încetarea activităţii de pescuit şi măsuri de dezvoltare durabilă a sectorului. Este sprijinit şi pescuitul costier la scară mică, prin acordarea de sprijin financiar de maximum 50.000 de euro pentru achiziţionarea prima oară a unei nave mai mici de 24 metri, sau organizarea de cursuri de perfecţionare. Beneficiarii banilor pot fi pescarii şi organizaţiile de pescari, firmele private, dar şi organismele publice.
Citește pe Antena3.ro