x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvăluirile procurorului Iacobescu. Cum organele statului au încercat mușamalizarea cazului de trafic de influență în care e implicat Mircea Băsescu

Dezvăluirile procurorului Iacobescu. Cum organele statului au încercat mușamalizarea cazului de trafic de influență în care e implicat Mircea Băsescu

23 Iul 2014   •   03:24
Dezvăluirile procurorului Iacobescu. Cum organele statului au încercat mușamalizarea cazului de trafic de influență în care e implicat Mircea Băsescu

Procurorul Iacobescu mărturisește că a pornit la drum în dosarul care privea infracțiunile clanului Bercea cu bună-credință și cu dorința de a-l aduce pe Bercea în fața justiției pentru numeroasele infracțiuni pe care le-a comis

Iacobescu spune că Bercea Mondial i-a atras atenția în perioada 2006-2007, în care un coleg de-al său, care a soluționase un dosar cu denunțare calomnioasă care îl privea pe Bercea Mondial, a scos un raport medico-legal prin care s-a stabilit că este Bercea este schizofrenic și a dispus internarea sa provizorie sesizând instanța pentru a lua măsuri pentru internarea acestuai într-un institul specializat pentru a primi tratament.

Iacobescu spune că în 16 august 2009 s-a sesizat din oficiu în privința faptelor comise de către Bercea Mondial. El spune că în același timp a sesizat SRI-ului să facă investigații cu privire la activitatea infracțională comisă de acesta, iar după ce a primit raportul din partea serviciului de informații a început urmărirea penală.

Cazul Bercea Mondial a devenit fierbinte pentru procurorul Iacobescu în momentul în care au apărut primele informații despre implicarea fratelui președintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, în acțiunile depuse de clanul lui Bercea pentru eliberarea acestuia.

Procurorul Iacobescu spune că a fost chemat la Craiova, solicitându-i-se aducerea dosarelor în care Bercea Mondial era cercetat cu privire la comiterea unor infracțiunile cu caracter economic.

Cererea fusese formulată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Ponea Elisabeta, procurorul general-adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Băjenaru și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, Cornelia Schinteie.

Iacobescu spune că inițial i-a fost cerută dispunerea neînceperii urmăririi penale, procurorul opunându-se vehement unei astfel de decizii care ar fi avut drept urmare cercetarea sa penală, avându-se în vedere elementele juridice elocvente adunate la dosar care probau infracțiunile comise.

Procurorul Iacobescu spune că în data de 24 martie 2011 a obținut autorizația de a efectua percheziții la toate locațiile deținute de Bercea Mondial, declanșând o operațiune de amploare pentru strângerea de noi probe la dosar, la acțiune participând peste 200 de polițiști.

Iacobescu a declarat că exact în momentul în care această amplă acțiune de percheziție era în plină desfășurare, a primit o notificare din partea procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Ponea Elisabeta, despre faptul că dosarele în care era cercetat Bercea Modial i-au fost retrase. Același procuror Ponea Elisabeta dispusese și deschiderea unui dosar penal pe numele lui Iacobescu, pentru abuz în serviciu, în urma acțiunii de percheziții inițiate de acesta la locațiile lui Bercea Mondial. El spune că în cazul în care un avocat al inculpatului ar fi invocat acest aspect se putea constata că perchezițiile au fost efectuate de către un organ necompetent, și deci probele adunate erau lovite de nulitate.
De asemenea, Ponea Elisabeta a sesizat și CSM-ul pentru ca procurorul Iacobescu să fie cercetat disciplinar.

Iacobescu precizează faptul că procurorul Ponea trebuie anchetat de organele abilitate pentru faptul că i-a retras un dosar aflat în cercetare în care nu avea competența legală pentru dispunerea acestei măsuri. El menționează faptul că acest dosar, care ancheta un trafic de influență de 2 milioane de euro, era în sarcina DNA-ului, care trebuia să îi aresteze pe cei implicați în darea și luarea de mită.

Iacobescu remarcă faptul că după sesizarea din oficiu privind afirmațiile sale referitoare la implicarea lui Mircea Băsescu într-o infracțiune de trafic de influență la nivel înalt, toate organele care luaseră la cunoștință despre această faptă – inspectorii în frunte cu președintele CMS, Oana Hăineală, secția de procurori a CSM, cei cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție în frunte cu șeful secției de contencios administrativ, nu au catadicsit să verifice aceste informații, singura măsura luată fiind sancționarea sa.

Iacobescu precizează că în momentul în care a primit dispoziția de a preda dosarele din cazul Bercea Mondial se formase o echipă operativă formată din primul-procuror, însoțit de alți doi procurori , de șeful secției de urmărire penală și de purtătorul de cuvânt și jandarmi, care urma să intervină în forță în cazul în care ar fi refuzat să execute această dispoziție.
Totuși. Iacobescu spune că în acel moment nu a dezarmat. expediind prin fax Procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi, o plângere privind retragerea acestor dosare din competența sa. Cu o rapiditate cu siguranță demnă de cauze mai bune, în jumătate de oră, Iacobescu a fost informat despre respingerea plângerii sale.

Iacobescu declară că presiunile nu s-au oprit în acest punct, menționând că prin intermediul cotidianului Evenimentul zilei, care cita surse judiciare, i-a fost transmis indirect faptul că insistența sa în acest caz poate conduce la excluderea sa din magistratură, lucru care ar fi echivalat cu pierderea dreptului său la pensia de magistrat. “….după 39 de ani. Pentru ce? Pentru că am muncit onest?”, se întreabă amar procurorul Eugen Iacobescu.

Iacobescu s-a arătat dispus să refacă parcursul judiciar dosarului care a fost luat prin abuz și împreună cu autoritățile să fie identificate persoanele care au încalcat grav legea în privința sa. Din punctul său de vedere, investigația privind mușamalizarea acestei cercetări, demarată în 2011, trebuie să îi aibă în vedere pe toți cei care s-au ocupat de acest caz și care au luat la cunoștință de faptele comise.

×