Dosarul “Telepatia” s-a reluat marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, după mai multe amânări, cauzate fie de arestarea judecătorului Stan Mustaţă, fie de pensionarea judecătorului Florica Duţă, magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea fiind desemnaţi să judece cauza în care Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi au atacat cu apel sentinţa de condamnare a Tribunalului Bucureşti.
Conform Lumea Justiţiei, procesul era programat să înceapă dimineaţa, la ora 9, dar şedinţa de judecată a început mult mai târziu, în jurul orei 15:00, după terminarea judecării dosarelor aflate în stadiul procesual fond şi numai după ce, în prealabil, sala a fost evacuată şi încuiată cu cheia timp de aproximativ 15 minute. Ceea ce s-a petrecut ulterior a semănat cu un meci de box între avocaţii inculpaţilor şi judecătoarea Camelia Bogdan.
Cereri respinse pe bandă rulantă
Completul format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea a respins cererea de amânare a avocatului Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu, care a arătat că la dosar nu există hotărârea Colegiului de Conducere al CAB privind desemnarea acestui nou complet în dosarul “Telepatia”. Acelaşi complet condus de Camelia Bogdan a respins ulterior toate cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii inculpaţilor la termenul din 15 aprilie 2014, care nu fuseseră discutate până la acest moment, după ce anterior respinsese şi o cerere de recuzare formulată de unul dintre avocaţi. A urmat apoi bomba din timpul şedinţei: judecătoarea Camelia Bogdan a anunţat că, din oficiu, instanţa a dispus instituirea, respectiv, extinderea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ale lui Dan Voiculescu şi ale altor inculpaţi. Ulterior, câţiva avocaţi au cerut pentru a doua oară în cursul şedinţei recuzarea judecătoarei Camelia Bogdan, arătând că aceasta s-a pronunţat deja asupra vinovăţiei inculpaţilor şi că nu mai este imparţială. Cei doi judecători, după o pauză de 15 minute în care şedinţa a fost suspendată, au decis că nu se impune trimiterea cererii de recuzare către un complet care să se pronunţe asupra acesteia.
Kovesi a cerut o soluţie rapidă
După ce a explicat motivele pentru care a decis impunerea şi extinderea sechestrului asigurător, judecătoarea Camelia Bogdan a propus audierea unor inculpaţi, idee la care a renunţat însă abia atunci când avocaţii au aratat că unii dintre clienţii lor au vârste înaintate, se află în instanţă încă de la ora 9, dar şi că în anumite cazuri este nevoie ca inculpaţii să fie toţi prezenţi în momentul în care se dau declaraţii, în condiţiile în care există deja o serie de contradicţii, inclusiv în multe dintre depoziţiile existente la dosar. De asemenea, un moment amuzant s-a consumat atunci când unul dintre avocaţi i-a cerut judecătoarei Camelia Bogdan să ia cuvântul. După un schimb de replici, preşedinta completului – care, trebuie spus, la un moment dat a vorbit chiar şi în engleză – i-a transmis că ceea ce a spus el a fost consemnat, avocatul explicându-i însă că nu a susţinut nimic, întrucât nu i-a fost acordat cuvântul.
În cele din urmă, completul a stabilit că procesul se va relua luni, 7 iulie 2014, ora 11, cu audierea inculpaţilor. Aceştia se vor prezenta în instanţă peste şase zile, existând astfel toate şansele ca dosarul să se finalizeze extrem de repede, spre fericirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care, aşa cum ne amintim, a cerut soluţionarea cauzei până în decembrie 2014, invocând “pericolul prescripţiei”. Termenul stabilit a fost considerat unul mult prea scurt, apărătorul lui Dan Voiculescu, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, solicitând instanţei să fixeze data următoarei şedinţe de judecată în raport cu vacanţa judecătorească. Replica judecătoarei Camelia Bogdan a stârnit rumoare printre cei prezenţi în sală: “Nu putem admite cererea câtă vreme S-A DISPUS ca ACEST complet să judece pe perioada verii”.
Avocaţi din oficiu
Iar asta nu a fost totul. Una dintre cele mai surprinzătoare decizii ale completului a fost aceea prin care judecătoarea Camelia Bogdan, în asentimentul căreia pe tot parcursul şedinţei a fost şi colegul ei de complet Alexandru Mihai Mihalcea, a dispus trimiterea unei adrese la Baroul Bucureşti în vederea solicitării de avocaţi din oficiu, pentru a exista astfel garanţia că niciunul dintre inculpaţi nu va invoca lipsa apărării la termenele următoare. Şi pentru a exista o imagine de ansamblu a modului în care s-a desfăşurat şedinţa, trebuie să spunem că procurorul de şedinţă al DNA, Elena Matiesescu, a luat cuvântul doar de trei sau patru ori, iar nici atunci nu a vorbit, cumulat, mai mult de cinci minute. (Mai mult pe www.lumeajustitiei.ro)
“Pluteşte în aer părtinirea”
Un moment care a stârnit consternarea avocaţilor a fost atunci când judecătoarea Camelia Bogdan a anunţat că “instanţa instituie din oficiu”, respectiv, “extinde din oficiu” măsurile asigurătorii asupra bunurilor unora dintre inculpaţi. A urmat o înşiruire de valori şi procente exacte pronunţate de preşedinta completului, fără ca aceasta să poată masca faptul că lectura după foaie cifre dinainte stabilite. Indignarea avocaţilor nu au întârziat să apară. Iată doar câteva luări de poziţie:
“Aţi venit cu ele scrise şi le-aţi dat citire, noi ce să mai credem?”.
“Doamna preşedinte, după ce v-aţi antepronunţat mai şi călcaţi în picioare orice urmă de normă imperativă. Aţi dispus deja soluţii, iar clientul meu nici măcar nu e trimis în judecată pentru spălare de bani... Vă aflaţi în apel şi sunteţi obligată să le puneţi în atenţia părţilor. Încetaţi să mai procedaţi astfel, pentru că se simte părtinirea, pluteşte în aer părtinirea dumneavoastră.”
“Se încalcă prezumţia de nevinovăţie, se încalcă dreptul la apărare. Trimiteţi de îndată cererea de recuzare completului competent să o judece.” Şi de această dată, judecătoarea Camelia Bogdan a refuzat să admită solicitările avocaţilor: “Referitor la cererea de recuzare pe motiv de sechestru, instanţa urmează să o respingă ca inadmisibilă”.