x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Ioan Andreica se implica în diverse, cum ar fi scutirea de la plata unei amenzi de circulaţie

DNA: Ioan Andreica se implica în diverse, cum ar fi scutirea de la plata unei amenzi de circulaţie

10 Apr 2012   •   14:28
DNA: Ioan Andreica se implica în diverse, cum ar fi scutirea de la plata unei amenzi de circulaţie

Fostul secretar de stat Ioan Andreica se implica in diverse solicitari ale membrilor grupului infractional din care facea parte, cum ar fi una pentru scutirea de la plata unei amenzi de circulatie, a aratat, marti, procurorul DNA, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

CAB judeca recursul facut de procurorii anticoruptie impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti privind cercetarea in stare de libertate a lui Andreica si altor inculpati, printre care presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu (PDL), intr-un dosar de coruptie.

Potrivit procurorului, exista doua interceptari ce ar dovedi ca Andreica s-a implicat pentru scutirea de la plata unei amenzi de circulatie.

La termenul de marti al procesului, procurorul DNA care instrumenteaza cazul le-a aratat magistratilor CAB ca judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a inlaturat nejustificat o mare parte din probele aduse in acuzarea inculpatilor din acest dosar.

Concret, a aratat procurorul DNA, "faptul ca DNA nu a inceput urmarirea penala pentru 20.000 de euro este o critica nefondata, intrucat instanta se refera la infractiuni, nu la fapte, si inlatura nejustificat probele".

Procurorul a explicat ca, o data petrecuta acceptarea, fapta de trafic de influenta exista, si ca nu era atat de relevant, la acest moment, daca s-a inceput urmarirea penala si pentru suma vizata, cata vreme aceasta incepuse pentru alte sume obtinute prin aceeasi fapta.

Anchetatorul a citit si cateva fragmente ale interceptarilor si mesaje de la dosar, aratand ca Andreica ar fi avut porecla de "Unchiu'". "Sa-i aduceti aminte lui Unchiu' sa plateasca, da?", a citit procurorul, care a aratat ca acesta este un mesaj intre doi dintre inculpatii din dosar, care se referea la faptul ca Andreica trebuia sa intervina folosindu-se de functia sa.

In 23 si 24 martie, procurorii DNA au emis ordonante de retinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Mihai Rusu, Lazar Popescu, administrator al mai multor societati comerciale, Ioan Claudiu Sabau, Mihai Stanescu, administrator al SC Duo Mat SRL, si Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, si au solicitat instantei arestarea lor preventiva.

Tribunalul Bucuresti a decis, in noaptea de 24 spre 25 martie, eliberarea celor sase, iar DNA a facut recurs la CAB, urmand marti sa se decida asupra acestei chestiuni.

Tribunalul Bucuresti consemneaza ca sunt ambigue inscrisurile prezentate de procurorii anticoruptie in cazul fostului secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Ioan Andreica, acte din care nu reies, cel putin la acest moment, nereguli privind modul in care s-a desfasurat licitatia la CJ Bistrita.

Tribunalul Bucuresti (TB) in motivarea deciziei privind cercetarea in stare de libertate a fostului secretar de stat Ioan Andreica, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Mihai Rusu, Lazar Popescu, administrator al mai multor societati comerciale, Ioan Claudiu Sabau, Mihai Stanescu, administrator al SC Duo Mat SRL, si a lui Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, instanta noteaza scapari ale procurorilor anticoruptie, punand pe seama volumului de munca, dar si insuficiente probe ale acestora in acuzare.

Analizand propunerea de arestare preventiva formulata de Directia Nationala Anticoruptie, TB spune ca arestarea unui inculpat poate fi luata daca sunt probe si indicii temeinice ca inculpatul a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

"Inainte de a intra in analiza conditiilor necesare pentru arestarea preventiva a inculpatului Liviu Mihai Rusu, Tribunalul apreciaza ca necesara lamurirea catorva aspecte. Mai intai, se poate observa ca, desi in cuprinsul propunerii de arestare preventiva este precizata incadrarea juridica a faptelor pentru care acesta este cercetat, descrierea faptica a acestora este precizata foarte sumar", noteaza judecatorul Tribunalului Bucuresti in motivarea deciziei sale de respingere a cererii procurorilor de arestare a fostului secretar de stat Ioan Andreica, presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu, si a altor patru inculpati retinuti in 24 martie 2012, in dosarul privind deturnarea de fonduri si coruptie. (Mediafax)

×