DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea, într-un dosar mult mai consistent decât acuzaţiile din „Gala Bute”. Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani.
Primul cap de acuzare este acela că Elena Udrea a cerut vânzarea Vilei Săbărel, în suprafaţă de 720 metri pătraţi, din Eforie Sud, cu 56.425 de euro, către Romlit Spectrum SRL. „Jurnalul Naţional” a aflat că această firmă este deţinută de paravanul Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu, iar firma se ocupă cu editarea de cărţi. Vânzarea vilei s-a făcut, potrivit procurorilor, prin negociere directă, Udrea cerând să fie scăzute din preţ aşa-ziele investiţii făcute de societatea lui Breazu, în cuantum de 7.284 de euro, care nu au fost realizate în realitate. Pentru că firma nu avea nici măcar banii necesari cumpărării vilei, Udrea a creditat societatea Romlit Spectrum, prin intermediul unei rude, fără să declare oficial acest lucru.
Mai mult, vânzătorul vilei, administratorul SC Carmen Silva 2000 SA, a fost constrâns de Udrea, prin intermediul lui Breazu, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare-cumărare, cu încălcarea unei hotărâri AGA şi a condiţiilor stabilite prin mandatul emis de Ministerul Dezoltării Regionale, deşi nu se efectuase încă plata, prin care a confirmat transmiterea în patrimoniul Romlit Spectrum SRL a dreptului de proprietate. Udrea și-a exercitat influenţa asupra primarului din Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea de către aceeaşi firmă a lui Breazu a terenului de 386 de metri pătraţi, aferent vilei, prin negociere directă, la jumătate din preţul pieţei.
Vila Săbărel a fost renovată pe şpagă (520.000 de lei), constând în materiale de construcţii de la o firmă ce derula contracte cu Compania Naţională de Investiţii. Şpaga reprezenta garanţia pentru firma plătitoare că va primi finanţare pentru contractele aflate în execuţie. Romlit Spectrum SRL este o firmă înfiinţată în anul 2005 de Marioara Racz și Gabriela Sucioaia, ce a ajuns, după mai multe tranzacţii, la Tudor Liberiu Breazu, omul Elenei Udrea. În prezent, societatea are sediul în strada Valului, în aceeaşi clădire cu SC Agro Green Nana SRL, firma care a lucrat în arendă terenurile Ioanei Băsescu.
Ședință la Parlament
Solicitarea DNA trimisă Parlamentului, prin intermediul Ministerului de Justiţie, a ajuns deja la Camera Deputaţilor, Biroul Permanent urmând să se reunească în şedinţă astăzi, la ora 9.30. Acesta trebuie să transmită cererea Comisiei juridice, care va elabora un raport privind încuviinţarea sau nu a începerii urmăririi penale şi arestării preventive, raport ce urmează să fie aprobat de plen. Udrea este deja trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute” pentru abuz în serviciu şi luare de mită şi este urmărită penal în dosarul Microsoft. Dacă deputaţii vor aproba cererea DNA, Udrea ar putea ajunge din nou în arest, ea aflându-se acum sub control judiciar.
Creanțe în presă
Udrea mai este acuzată că. în 2010, a pretins de la un om de afaceri (surse spun că ar fi vorba de Bogdan Buzăianu) 5 milioane de dolari pentru ca acesta din urmă să cumpere la preţ preferenţial energie electrică de la Hidroelectrica. La începutul lui 2012, Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro a unui împrumut acordat de către o firmă a lui Dan Andronic (foto), patronul din acte al „Evenimentului Zilei”.