Cetăţenii români vor avea în continuare nevoie de paşaportul turistic pentru a putea intra pe teritoriul elveţian. Decizia vine după ce, pe 12 decembrie, a avut loc aderarea Confederaţiei Elveţiene la Acordul Schengen, fapt ce implică anumite cerinţe pentru cei ce doresc să călătorească în această ţară.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) nu este permisă intrarea cetăţenilor români pe baza cărţii de identitate, deoarece Elveţia nu este ţară membră UE, iar acordul UE - Elveţia, aflat în vigoare, nu priveşte încă România, citează Agerpres.Totodată, Confederaţia Elveţiană menţine controalele vamale la frontieră, MAE recomandând cetăţenilor români să se conformeze cerinţelor autorităţilor elveţiene.
Începând cu data de 12 decembrie, Confederaţia Elveţiană s-a alăturat celor 24 de state membre ale Acordului Schengen - Franţa, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria -, prin punerea în aplicare a acordurilor de asociere a Elveţiei la Spaţiul Schengen şi la Convenţia de la Dublin. Spaţiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mişcare în care controalele la frontierele interne ale statelor semnatare sunt eliminate, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli comune. Convenţia de Implementare a Acordului Schengen a fost semnată în anul 1990, între statele iniţiatoare (Franţa, Luxemburg, Germania, Belgia şi Olanda), şi a intrat în vigoare în 1995. Începând din 1997, acquis-ul Schengen face parte din legislaţia comunitară.
Cele mai importante măsuri stabilite prin Acordul Schengen prevăd eliminarea controalelor la frontierele interne şi stabilirea unui set de reguli pentru trecerea frontierelor externe, armonizarea regulilor referitoare la condiţiile de acordare a vizelor, separarea fluxurilor de pasageri în porturi şi aeroporturi, stabilirea unor reguli comune pentru solicitanţii de azil sau introducerea unor reguli referitoare la supravegherea şi urmărirea transfrontalieră pentru forţele de poliţie din statele Schengen. România urmează să devină membru al Acordului Schengen în 2011, precizează sursa citată.
Citește pe Antena3.ro