x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Documentar: Revoluţia Română la TVR

Documentar: Revoluţia Română la TVR

14 Dec 2009   •   00:00

În urmă cu exact douăzeci de ani, Televiziunea Română realiza o premieră mondială rămasă încă fără egal: transmiterea în direct au unei revoluţii.

Acum, după trecerea celor două decenii de stupiditate prorocite când­va de Silviu Brucan, aceeaşi instituţie naţională ne readuce în atenţie dramaticul Decembrie 1989. Este vorba despre un serial documentar care, pe parcursul a opt episoade zilnice, difuzate în perioada 14-23 decembrie, punctează cele mai importante dintre evenimentele care au dus la prăbuşirea regimului comunist.

COMEMORARE
"Nu e o istorie a Revoluţiei, sunt frânturi de declaraţii, interviuri, fo­to­grafii, filmări de atunci, păreri personale care duc toate într-un adevăr simplu şi concis. Nu există multe comentarii, nu vrem să influenţăm telespectatorul decât prin alăturarea fenomenelor, prin punerea laolaltă a părerilor divergente sau convergente ale personajelor care au populat ceea ce se cheamă, prin lege, Revoluţia Ro­mâ­nă. Încercăm să facem ceva ce nu ţine de televiziune, încercăm să co­me­morăm morţii Revoluţiei prin activarea memoriei lor, fiecare în parte cu numele său, cu vârsta pe care o avea când a fost ucis, cu locul în care a fost ucis şi, din păcate pentru mulţi dintre ei, cu o rubrică goală în dreptul cuvântului «Vinovaţi». Me­rită acest lucru la douăzeci de ani", afirmă Cornel Mihalache, pro­du­că­to­rul acestei noi tentative de elucidare a unora dintre cele mai dramatice eve­ni­mente din istoria noastră recentă.

×
Subiecte în articol: mass-media