x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în lumea teatrului din România. Un mare actor s-a stins

Doliu în lumea teatrului din România. Un mare actor s-a stins

17 Apr 2019   •   12:52
Doliu în lumea teatrului din România. Un mare actor s-a stins

Actorul și regizorul Valentin Plătăreanu a murit la vârsta de 82 de ani, în Germania, acolo unde se stabilise din 1983. El este tatăl cunoscutei actrițe Alexandra Maria Lara. 

Valentin Plătăreanu s-a născut pe 15 noiembrie 1936, în România. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, promoţia 1958, la clasa prof. Irina Răchiţeanu, a fost actor, regizor si profesor de teatru. Din 1958 până în 1980, el a jucat mai mult de 30 de roluri la Teatrul Național București, și a servit în calitate de director adjunct. În 1978-1979 el a regizat „Hernani” de Victor Hugo, „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare și „The Rivals” de Richard Brinsley Sheridan. 

În 1983, Plătăreanu a părăsit România și s-a stabilit în Germania împreună cu soția sa, Doina, și cu fiica lor, Alexandra. Aceasta avea să devină o binecunoscută actriță de talie mondială, remarcată inclusiv de Francis Ford Coppola și distribuită în filmul său „Tinerețe fără tinerețe”. În 1992 a fondat Școala de Teatru Charlottenburg (Schauspielschule Charlottenburg), cu partenerul său, Henner OFT.

ANTENA 3

×
Subiecte în articol: valentin plătăreanu