x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dorinţă împlinită: Mircea Badea, amendat de CNA

Dorinţă împlinită: Mircea Badea, amendat de CNA

20 Oct 2009   •   00:00

CNA a decis să amendeze Antena 3 şi Antena 1 cu câte 5.000 de lei, pentru emisiunile "În gura presei" din 4 şi 8 octombrie, în care realizatorul programului, Mircea Badea, a folosit un "limbaj injurios", care a încălcat legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.


Potrivit CNA, în emisiunea din 4 octombrie a emisiunii "În gura presei", Mircea Badea a făcut un comentariu despre o persoană care îi difuza sms-uri, spunându-i numărul de telefon pe post.
"Dar, totuşi, să mă înjure unul, în timpul emisiunii, pe telefonul meu, ţi se pare normal? Ia să ... îi dau numărul pe post. E în felul următor, notaţi numărul ăstuia de mă înjură pe mine, în direct, în timpul emisiunii (...) Daţi-i să plângă şi mă-sa (...) Ia sun-o pe mă-ta şi verific-o dacă e bine, că dacă puterile mele psihice funcţionează, mă-ta nu e bine acum. Ia încearcă să vezi, sun-o, verific-o, pune-i oglinda la gură", a spus Mircea Badea.
El a mai spus despre persoana care îi dădea SMS-uri că este o "japiţă". "Şi, mai mult decât atât, prieten - sunt foarte rău azi, sunt într-o perioadă a vieţii mele ciudată - ăsta care mă-njură pe mine, deci, prietene, o să te caut şi, crede-mă, că o să te şi găsesc. Şi părerea mea este că n-ai vrea", a afirmat Badea.

În aceeaşi emisiune, Mircea Badea a făcut şi "un exerciţiu logic" în atenţia lui Horia Roman Patapievici, în legătură cu reacţia Elenei Udrea, ministrul Turismului, care a spus că a rămas "fără cuvinte" când a auzit că Traian Băsescu va candida la un nou mandat pentru preşedinţia României.
"Deci, dacă cineva rămâne fără cuvinte, chiar şi temporar, înţelegem de aici că rămâne mut, nu? Pentru intervalul de timp în care a rămas fără cuvinte. E corect ce spun? Deci, cumva, doamna Udrea rămânând fără cuvinte, practic a rămas mută. Deci, ia să ne imaginăm cu ochii minţii: doamna Udrea, săraca - e un fel de a spune -, deci, doamna Udrea se uita la televizor, ca un om, aşa, şi se uita la preşedintele ţării, măcinată de frământările alea: candidează, nu candidează... Şi, în momentul acela, zice domnul Băsescu: «voi candida». Şi atunci doamna Udrea rămâne fără cuvinte, deci mută. Doamna Udrea, vă uitaţi ca muta la... Băsescu? Domnu' Patapievici, notaţi-o p'asta, scrieţi şi dumneavoastră un editorial, aveţi o dilemă nouă acum. Aveaţi o dilemă veche, acum aveţi una nouă: doamna Udrea se uita ca muta la... Băsescu", a spus Mircea Badea.


În emisiunea din 8 octombrie, Mircea Badea a primit un nou sms, spunând că este de la "cretinul ăla" care îl "deranjează" de mai mult timp. "Zice «cu numirea lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator, eşti ok». Băi, da, sunt... cu mă-ta nu sunt OK, să înţelegi. Cu mă-ta aş avea o problemă (...). Dacă era o femeie de bun simţ, n-aducea aşa un bou pe planetă. Da' nu e o femeie de bun simţ, că uite ce-a produs, probabil dimpreună cu tac-tu, dacă desigur, ştii cine e. Poate că cine ştie? E în continuare şofer de tir în Turcia", a spus Badea.

În aceeaşi emisiune, potrivit CNA, Badea a spus că este sătul să i se reproşeze că "Voiculescu îl pune" să spună anumite lucruri şi să nu spună altele. Mircea Badea a dat ca exemplu cazul lui Radu Mazăre - care s-a îmbrăcat în ofiţer nazist la o prezentare de modă -, despre care i s-a reproşat că nu a discutat în emisiunea "În gura presei", deşi el a abordat de patru ori la rând acest subiect. În acest context, Badea a comentat: "Jură-te pe mă-ta. Zi-i: să se tăvălească mă-ta-n chinuri (...) Dacă n-ai dreptate, zi-i. Deci, mă-ta s-o vezi aşa făcând , rostogolindu-se stânga-dreapta pe şosea, dacă mănânci rahat".


CNA a reluat discuţiile în acest caz printr-un comentariu al Narcisei Iorga, membru CNA.
"Am impresia că aici nu se înţelege care este misiunea noastră", a spus Narcisa Iorga. Ea a citit în acest context fragmente din legislaţia audiovizualului, dar şi definiţia speciei literare "pamflet". "Din punctul meu de vedere emisiunea «În gura presei» nu are nimic de a face cu definiţia pamfletului", a spus Narcisa Iorga.

În privinţa emisiunilor din 4 şi 8 octombrie, Narcisa Iorga a spus că demnitatea sa umană a fost lezată. "Demnitatea umană este lezată nu numai când faci vorbire despre o persoană (...) Sunt mamă şi dacă sunt mamă sunt şi femeie. Eu mă simt extraordinar de prost auzind aşa ceva pe post şi demnitatea mea umană este lezată", a spus Narcisa Iorga, făcând referire la afirmaţiile următoare ale lui Mircea Badea: "Jură-te pe mă-ta. Zi-i: să se tăvălească mă-ta-n chinuri (...) Dacă n-ai dreptate, zi-i. Deci, mă-ta s-o vezi aşa făcând, rostogolindu-se stânga-dreapta pe şosea, dacă mănânci rahat" şi "Cu mă-ta aş avea o problemă (...) Dacă era o femeie de bun simţ, n-aducea aşa un bou pe planetă. Da' nu e o femeie de bun simţ, că uite ce-a produs, probabil dimpreună cu tac-tu, dacă desigur, ştii cine e. Poate că cine ştie? E în continuare şofer de tir în Turcia".

Totodată, Narcisa Iorga a spus că sancţiunea pentru postul Antena 1 trebuie să fie mai mare decât cea de la Antena 3. "Consider agravant că s-a difuzat în reluare fără a se renunţa la pasajele cu limbaj injurios", a spus Iorga, care a propus 10.000 de lei amendă pentru Antena 3 şi 15.000 de lei amendă pentru Antena 1.


Ea a fost susţinută de Gelu Trandafir, care a făcut trimitere la un alt comentariu făcut de Mircea Badea: "Daţi-i să plângă şi mă-sa (...) Ia sun-o pe mă-ta şi verific-o dacă e bine, că dacă puterile mele psihice funcţionează, mă-ta nu e bine acum. Ia încearcă să vezi, sun-o, verific-o, pune-i oglinda la gură".

Pe de altă parte, Dan Grigore şi Attila Szasz au făcut referire şi la emisiunea "În gura presei" difuzată în data de 15 octombrie pe Antena 3. În respectiva emisiune, Mircea Badea a vorbit despre activitatea mai multor membri ai CNA, printre care Dan Grigore, Narcisa Iorga şi Gelu Trandafir.

"Contrele s-au legat de persoane. Mie mi se pare că nu e corect. E vorba de dreptul unor membri ai CNA şi de obligaţia lor profesională, obligaţia de a avea opinie vizavi de ce se întâmplă. Noi de asta suntem aici. Avem aici şi aprecieri calitative şi aprecieri de ordinul unei opinii avizate. Dacă se intervine cu ameninţări, calificative şi presiuni menite să ne îngrădească aceste opinii, este foarte grav (...) Este obligaţia noastră de a avea o opinie autorizată", a spus Dan Grigore.

Pe de altă parte, Attila Szasz a propus amendarea posturilor Antena 1 şi Antena 3, cu câte 5.000 de lei, pentru emisiunile "În gura presei" din 4 şi 8 octombrie. Totodată, el a solicitat analizarea emisiunii "În gura presei" din 15 octombrie, în şedinţa de joi, 29 octombrie, a CNA.

Doar propunerea lui Attila Szasz a primit numărul suficient de voturi pentru a fi aplicată.
Mediafax

După primele discuţii ale CNA, de săptămâna trecută, Mircea, pe blogul său, îşi exprima speranţa ca va fi amendat.
"La CNA s-a discutat amendarea mea pentru limbajul folosit in emisiune. Nu s-a picat de acord cu privire la sanctiune. Se rediscuta marti. Eu sper sa ma amendeze. Voi avea astfel prilejul sa reactionez in sfarsit. Sculele astea politice nici nu isi imagineaza la ce se expun. 5 000 de oameni au venit la alergat. La protestat cati se vor prezenta? O sa vedem. Vor sa-si motiveze leafa, masina, soferul, secretara ? Nu pe seama mea."

Cu siguranţă CNA-ul va intra în această seara, din nou, "În gura presei", pe Antena3...

×
Subiecte în articol: mass-media