x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DOSAR PENAL pentru “INTERVENŢIILE DISTRUCTIVE” asupra Porţii Sărutului

DOSAR PENAL pentru “INTERVENŢIILE DISTRUCTIVE” asupra Porţii Sărutului

20 Feb 2014   •   15:01
 DOSAR PENAL pentru “INTERVENŢIILE DISTRUCTIVE” asupra Porţii Sărutului

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări cu privire la efectuarea unor lucrări cu caracter distructiv efectuate asupra sculpturii brâncuşiene 'Poarta Sărutului', în acest caz fiind întocmit un dosar penal, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Florin Roşca, citat de Agerpres.

'Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, efectuează cercetări într-o cauză penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, urmând ca la finalizarea cercetărilor dosarul să fie înaintat parchetului cu propuneri legale. Ne-am sesizat din oficiu cu privire la efectuarea unor lucrări de intervenţie cu caracter distructiv efectuate asupra monumentului 'Poarta Sărutului' ', a afirmat Florin Roşca.

Directorul Centrului Municipal pentru Cultură 'Constantin Brâncuşi', Adina Andriţoiu, a demisionat marţi după ce o comisie formată din experţi internaţionali a constatat că spălarea cu jet de apă sub presiune a Porţii Sărutului din vara anului trecut a dus la desprinderea unor bucăţi de piatră din monument. 

Radu Boroianu, preşedintele comisiei de verificare, a declarat că între Ministerul Culturii şi Centrul 'Constantin Brâncuşi' exista un protocol care prevedea că mijloacele de întreţinere a monumentelor lui Brâncuşi să fie lăsate în grija instituţiei din Gorj. După acţiunea de anul trecut care a dus la degradarea unor porţiuni ale sculpturii, reprezentanţii Ministerul Culturii au decis să suspende respectivul protocol şi să preia coordonarea acţiunilor referitoare la operele brâncuşiene. 

'Am analizat toate monumentele, inclusiv Coloana Infinitului, şi am hotărât să suspendăm protocolul existent între Ministerul Culturii şi Centrul Brâncuşi. Primăria nu va mai efectua nicio lucrare asupra operelor, în acest sens fiind anulate şi cele două spălări programate pentru acest an. Nu vor mai fi acceptate decât echipe pluridisciplinare ce să corespundă materialului din care sunt făcute operele', a afirmat Radu Boroianu.



×