x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul RAFO - Tender a fost pus in libertate

Dosarul RAFO - Tender a fost pus in libertate

de Miruna Pasa Petru    |    Victor Ciutacu    |    Violeta Fotache    |    09 Iun 2006   •   00:00
Dosarul RAFO - Tender a fost pus in libertate

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost eliberat ieri-seara, in jurul orei 19:00, din arestul Directiei Cercetari Penale, in baza unei hotarari a Tribunalului Bucuresti.

Instanta a dispus ieri punerea lui imediata in libertate dupa ce a admis contestatia facuta de avocatii omului de afaceri impotriva neeliberarii sale de acum cinci zile. Judecatorii au stabilit astfel ca Ovidiu Tender ar fi trebuit eliberat inca de luni seara, cand un alt complet al Tribunalului dispusese revocarea mandatului de incarcerare emis pe numele sau.

Liber dupa trei luni de incarcerare, omul de afaceri a declarat aseara ca este victima unor abuzuri si ca Tribunalul Bucuresti a stabilit ilegalitatea incarcerarii sale inca de la inceput. "Sunt o victima a capitalismului nou. Probabil voi figura in cartile de istorie pe langa victimele comunismului", a declarat omul de afaceri. "Totul este un circ, o mascarada", a incheiat Tender. Reamintim ca acesta este acuzat de comiterea mai multor infractiuni economice, prin care, impreuna cu Marian Alexandru Iancu, ar fi produs statului un prejudiciu de 2.700 de miliarde de lei.

PARCHETUL. Imediat dupa aflarea hotararii de ieri, procurorii au declarat recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Acestia sustin ca aparatorii omului de afaceri au cerut verificarea legalitatii detentiei preventive, iar instanta s-a pronuntat pe altceva, adica pe o contestatie la executare, desi aceasta poate fi facuta doar in cazul unei hotarari de condamnare. De asemenea, potrivit anchetatorilor, "inculpatul a formulat practic o plangere impotriva locului de detinere, situatie in care instanta competenta este Judecatoria Sectorului 5 si nu Tribunalul Bucuresti", a declarat aseara seful biroului de presa, Robert Cazanciuc.

Problema judiciara a situatiei lui Tender a inceput luni, cand in incheierea instantei a aparut sintagma "punere de indata in libertate". Dar cum hotararea nu era definitiva, Directia de Cercetari Penale a refuzat sa-l elibereze pe Tender pana la judecarea recursului declarat de procurori. Dilema a fost lamurita insa ieri, tot la Tribunalul Bucuresti, cu opt zile inainte de recurs.

ABUZURI. Jurnalul National a prezentat, in exclusivitate, elemente din dosar, care ridica semne de intrebare asupra modului in care s-a facut arestarea omului de afaceri. Printre altele, Ovidiu Tender a stat in arest trei luni si jumatate pentru ca procurorii i-au imputat incalcarea unui articol de lege abrogat din 2003. Mai mult, expertiza ordonata de procurori pentru a se vedea daca Tender suporta din punct de vedere medical regimul de detentie a fost intarziata pe toate caile posibile, determinand o reactie dura din partea specialistilor Institutului National de Medicina Legala, iar pe traseul Procuratura - Tribunalul Bucuresti - Curtea de Apel - pasaje intregi din referatul ce propunea arestarea au fost copiate la modul cel mai evident cu putinta, ajungand sa se regaseasca pana si intr-o sentinta referitoare la Marian Iancu.
×
Subiecte în articol: observator tender