x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumul lui Băsescu, punct şi de la capăt

Drumul lui Băsescu, punct şi de la capăt

de Anca Aldea    |    05 Iun 2007   •   00:00
Drumul lui Băsescu, punct şi de la capăt

Organizaţiile pentru protecţia mediului Greenpeace şi World Wildlife Fund şi-au reluat tirada la adresa autorităţilor romăne, care continuă să fie nepăsătoare cu ceea ce se intămplă cu peisajul forestier intact din Munţii Retezat-Godeanu.


De data aceasta, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara incalcă legislaţia in cazul Drumului Naţional 66A, care ar urma să lege Petroşaniul de Băile Herculane, avertizează Greenpeace şi WWF. Cele două organizaţii sunt nemulţumite că autorităţile inchid ochii cu bună ştiinţă cănd vine vorba despre tronsonul Cămpuşel - Coada lac de acumulare Valea lui Iovan şi cănd apare in scenă Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDPT), care distruge peisajul forestier intact, ultimul de acest fel din Europa, construind ilegal drumul prin Retezat din bani publici.

MINISTERUL SE APĂRĂ.
Surse contactate de Jurnalul Naţional ne-au declarat că nici la Ministerul Mediului apele nu sunt mai clare. Instituţia care ar trebui să gestioneze o Romănie mai curată nu a aflat incă ce se intămplă pe teren. Ministerul neagă in continuare că pe porţiunea Cămpu lui Neag - Cămpuşel ar exista vreo lucrare de construire. Cu toate acestea, reprezentanţi ai Greenpeace şi WWF s-au deplasat săptămăna trecută in regiune şi au observat căteva zeci de utilaje de şantier, care efectuau lucrări diferite celor de intreţinere, pe care le invocă cu stăruinţă Ministerul Mediului. Funcţionarii publici tot declară, din decembrie, că nu vor exista lucrări de construcţii pănă cănd nu vor fi realizate Studiul de Evaluare a Impactului şi Planul de Urbanism Zonal.

Intr-un comunicat de presă, Greenpeace şi WWF amintesc că APM Hunedoara a omis să implice cele două organizaţii ecologiste in procedura de evaluare a impactului asupra mediului al construcţiei DN 66A. Şi asta in contextul in care ieri, 4 iunie, a fost ultima zi cănd "publicul a avut dreptul să trimită comentarii privind potenţialul impact asupra mediului pentru sectorul de drum DN 66A km 47+600 - 66+204 Cămpuşel - Cerna", după cum se arăta ieri pe site-ul APM Hunedoara.

DEZAMĂGIT. Gabriel Păun, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea Peisajului Forestier Intact din grupa Munţilor Retezat-Godeanu, şi-a declarat dezamăgirea că nu a găsit la Ministerul Mediului feedback-ul necesar acţiunii de pe DN 66A. Păun a declarat totodată că ministerul nu a răspuns solicitării Greenpeace din luna aprilie "de a prezenta poziţia ministerului faţă de construcţia DN 66A". Deşi instituţia condusă de Korodi susţine in continuare că lucrările care se desfăşoară in Retezat-Godeanu sunt "simple lucrări de intreţinere", mai multe declaraţii şi imagini puse la dispoziţie de Greenpeace şi WWF arată exact contrariul.

×
Subiecte în articol: verde! greenpeace mediului