x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei şefi de secţii de votare, inculpaţi pentru FRAUDĂ ELECTORALĂ, deferiţi justiţiei

Trei şefi de secţii de votare, inculpaţi pentru FRAUDĂ ELECTORALĂ, deferiţi justiţiei

05 Noi 2012   •   14:25
Trei şefi de secţii de votare, inculpaţi pentru FRAUDĂ ELECTORALĂ, deferiţi justiţiei
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Trei preşedinţi de secţii de votare, din Mehedinţi, dar şi reprezentanta unei alte secţii de vot, toţi inculpaţi de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fraudă electorală, au fost deferiţi justiţiei, informează Ministerul Public într-un comunicat.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza cunoscută mass-media sub denumirea „Fraude la referendum” Mehedinţi şi au dispus, la data de 05.11.2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor MIREA DUMITRU, BONDOC LIVIU CĂTĂLIN, BURCU GHEORGHIŢA şi MICU MANUELA CARINA sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000", se arată în comunicat.

Potrivit rechizitoriului, "în cadrul Referendumului naţional organizat pentru demiterea Preşedintelui României, la Secţia de Votare nr. 170 Gârla Mare din judeţul Mehedinţi, inculpatul MIREA DUMITRU, în calitate de preşedinte al secţiei, în data de 29 iulie 2012 şi în perioada anterioară acestei date, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă".

În acest mod, în raport de cele 1391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot.

La data de 29.07.2012, cu ocazia desfăşurării referendumului naţional privind demiterea preşedintelui, inculpatul BONDOC LIVIU CĂTĂLIN, în calitate de preşedinte al biroului electoral al Secţiei de votare nr. 63, Drobeta Turnu Severin, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară, paginile 2-21 şi 25-29, urmată de introducerea unui număr de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă.

Astfel, în raport cele 1714 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 375 de buletine de vot.

În cadrul Secţiei de votare nr. 70 Orşova, al cărei preşedinte era Burca Gheorghiţa au fost falsificate un număr total de 49 de semnături pe listele electorale (permanentă şi suplimentară), fapt urmat de introducerea în urnă a unui număr egal de buletine de vot.

"Această activitate s-a realizat în următoarele modalităţi: prin dublarea datelor de identificare a persoanelor înscrise la pagina 3 din lista suplimentară în sensul că aceleaşi persoane, dar în ordine inversă, sunt înscrise pe pagina 11 a aceleiaşi liste, precum şi prin înscrierea şi semnarea pe lista suplimentară a unor persoane fictive în sensul că datele de identificare ale acestora nu există (CNP) sau aparţin altor persoane (CI)", se precizează în comunicat.

Astfel, în raport cu numărul de 1324 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 49 de buletine de vot.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că în lista electorală suplimentară a Secţiei de votare nr. 70 Orşova au fost identificate un număr de 34 de CNP -uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţin unor alte persoane decât cele înscrise în listă, astfel încât rezultă că acestea au fost întocmite în fals.

Astfel, din procesele-verbale din datele de 12 septembrie 2012, 26 septembrie 2012 şi 27 septembrie 2012, reiese faptul că poziţiile 11-15 de la pag. 9 a listei electorale suplimentare de la Secţia de votare 70 Orşova , dar şi paginile 10 poziţiile 1-15 şi 12 poziţiile 2-15, conţin menţiuni false, în sensul celor mai sus menţionate, cu privire la persoanele participante la vot, în număr de 34 şi care au fost semnate în fals.

În ceea ce o priveşte pe inculpata Manulea Micu, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că aceasta, în calitate de membru al Secţia de votare 70 Orşova, la data de 29 iulie, cu ocazia desfăşurării referendumului naţional a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului şi mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegători, prin înscrierea unor persoane fictive, având CNP – uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora, aparţinând unor alte persoane, urmată de introducerea unui număr corespunzător de buletine de vot, validând, astfel, prezenţa persoanelor menţionate în fals.

Astfel, paginile cuprinse în lista electorală suplimentară au fost completate de inculpata Manuela Micu, cu excepţia paginilor nr. 4, 8, 11 care au fost completate de inculpata Gheorghiţa Burcu.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză rezultă că scrisul ce completează rubricile ,,Codul numeric personal”, ,,Numele şi prenumele alegătorului”, ,,Domiciliul/reşedinţa alegătorului (strada, nr. casei, bloc, apartament)”, ,,seria şi numărul actului de identitate”, de pe pag. 9 poziţiile 11-15, pag. nr.10 şi 12 poziţiile nr.1-15 ale listei electorale suplimentare a fost executat de inculpata Manuela Micu.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

×