Elevii din învăţământul preuniversitar au intrat, vineri, după ultima oră de curs, în vacanţa de iarnă. Aceasta a venit cu şapte zile mai devreme decât era programată la începutul anului şcolar, din cauza concediului fără plată al dascălilor, stabilit de Ministerul Educaţiei pentru perioada 14-18 decembrie. Aceste zile de concediu fără plată, respectiv modificarea perioadei de vacanţă şi a celei de studiu aduc modificări şi în structura anului şcolar.
Potrivit structurii anului şcolar 2009-2010 stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), cursurile în învăţământul preuniversitar au început luni 14 septembrie 2009 şi se vor încheia vineri 11 iunie 2010, însumând 35 de săptămâni de şcoală (173 de zile lucrătoare). "Dacă facem un calcul simplu, anul şcolar va avea cu o săptămână mai puţin, deci 168 de zile lucrătoare. Acestora li se adaugă câte o săptămână în care, pe rând, zeci dacă nu sute de şcoli au fost închise şi vor mai fi din cauza gripei porcine. Deci 163 de zile. Şi ce va mai fi până la sfârşitul anului", a spus Mirela B., profesoară într-un liceu din Capitală, citează mediafax.
Ea a adăugat că, în aceste condiţii, Ordinul ministrului Educaţiei "este încălcat de toată lumea", întrucât nu este respectată structura anului şcolar. "Dar cui îi mai pasă de învăţământ azi", a opinat dascălul. "În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii şcolilor, modificări ale structurii anului şcolar. Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării numărului de 173 de zile de cursuri, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire", a menţionat profesoara, citând ordinul MECI.
Elevii şi preşcolarii au mai avut două zile libere, în 30 decembrie, pentru concediul fără plată al cadrelor didactice, şi în 1 decembrie, pentru Ziua Naţională a României.
Citește pe Antena3.ro