Sute de romi ar putea ramane fara locuinte, intrucat autoritatile romane s-ar pregati sa le demoleze casele in Baia Mare. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein sustine, intr-un comunicat, ca "aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate" si spera ca "domnul primar Chereches va face eforturi sa gaseasca modalitati de a imbunatati situatia locativa pentru toate persoanele din Baia Mare respectand in acelasi timp drepturile tuturor".
Anuntul referitor la demolare vine dupa construirea unui zid care separa un cartier de romi de restul orasului Baia Mare. Presa a relatat luna trecuta despre controversa starnita de acest zid cu o lungime de 100 de metri, care, potrivit locuitorilor din cartier, nu se justifica. Ei au acuzat autoritatile ca vor sa acunda saracia si vor sa-i tina "ca la inchisoare".
Evacuarile planificate de autoritatile de la Baia Mare vor afecta oamenii care traiesc in suburbiile Craica, Pirita, Ferneziu si Horea, care vor fi trimisi inapoi in localitatile de origine si nu vor fi lasati sa se mai intoarca in oras. Desi cei care sunt amenintati de aceste evacuari traiesc in adaposturi improvizate, in conditii precare, ei spun ca vor sa ramana acolo, pentru ca nu au unde sa mearga.
"Cand autoritatile evacueaza comunitati de romi impotriva vointei acestora, fara o consultare adecvata, o notificare sau oferirea unor alternative de cazare, incalca tratatele internationale pe care le-a semnat guvernul roman", a avertizat Jezerca Tigani, director-adjunct pentru Europa la Amnesty International, intr-un comunicat.
Amnesty noteaza ca in Romania traiesc aproape doua milioane de romi, reprezentand aproape o zecime din populatie. Potrivit statisticilor guvernamentale, 75% traiesc in saracie, comparativ cu 24% - proportia romanilor in general care traiesc in saracie. Romii foarte rar detin terenuri si sunt dezavantajati de lipsa unor locuinte sociale intr-o tara unde 97% din locuinte sunt private.