x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evolutii sau involutii - 39 de zile de captivitate in Irak

Evolutii sau involutii - 39 de zile de captivitate in Irak

04 Mai 2005   •   00:00

Situatia din Irak este din ce in ce mai grava, atentatele si rapirile de ziaristi tinandu-se lant.

  • de ANA ILIE
  • OBSERVATOR
  • CARNAGIU. Rebelii irakieni au ingrozit inca o data lumea prin atentatul sangeros comis ieri la Bagdad
    Au trecut 39 de zile chinuitoare de cand cei trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak. Eforturile pentru eliberarea lor continua pe toate fronturile.

    Inca de la inceputul crizei irakiene, razboiul declansat de rebelii islamisti impotriva jurnalistilor continua sa faca victime, fiind, in acest moment, cea mai mare amenintare la adresa libertatii presei in lume.

    ROMANII. Jurnalistii sunt adevarate tinte vii in Irak, luati in vizor de soldatii armatelor coalitiei, care impusca fara discriminare orice suspect, si vanati de gruparile si grupuletele de rebeli inarmati care se folosesc de ei ca de o moneda de santaj pentru a obtine bani sau retragerea trupelor diverselor state din tara lor.

    La Bucuresti, negocierea eliberarii celor trei ziaristi romani retinuti de mai bine de 39 de zile in Irak de o grupare necunoscuta, care cere retragerea trupelor romanesti, ramane o preocupare constanta a celulei de criza instituite la Cotroceni. Sunt zile si nopti de asteptare incordata, cand nu se stie nimic de soarta celor trei, dar in care exista certitudinea ca se lucreaza pentru aducerea lor acasa. Nici o ocazie de a negocia, discuta, dezbate nu este ignorata. Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu a ratat prilejul de a discuta criza ostaticilor romani din Irak cu autoritatile americane, si nu numai, cu prilejul unei vizite de patru zile pe care acesta o efectueaza in Statele Unite. Ungureanu are programate la Washington intalniri cu omologul sau, Condoleezza Rice, dar si cu fostul secretar de stat Madeleine Albright si congresmanul Tom Latham. Mai mult, Ungureanu urmeaza sa poarte discutii si la varful Organizatiei Natiunilor, cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, si cu presedintele Adunarii Generale ONU, Jean Ping. Printre altele, pe agenda sefului diplomatiei romanesti se regasesc reforma Natiunilor Unite si rolul Bucurestiului in aceasta organizatie.

    ALTII. Drama ostaticilor romani din Irak nu este singulara. Franta si Australia au cetateni rapiti pe teritoriul irakian, pe care se straduiesc in aceste zile sa ii elibereze. Daca despre ostatica franceza, jurnalista Florence Aubenas, autoritatile de la Paris au anuntat ca sunt in contact cu rapitorii, in schimb, situatia cetateanului australian este mai dramatica. Ministrul australian de externe, Alexander Downer, a avut o interventie la postul de televiziune de limba araba Al-Jazeera, unde a pledat pentru eliberarea lui Douglas Wood, un om de afaceri in varsta de 63 de ani, pentru ca acesta "nu se simte bine. Are probleme grave de inima, iar unul dintre ochi ii este afectat". Rapitorii lui Douglas cer retragerea trupelor australiene, americane si britanice din Irak, potrivit unei inregistrari video difuzate duminica de postul de televiziune Sky News. Insa Australia a replicat dur, refuzand sa cedeze ultimatumului rebelilor, dar a trimis in Irak o echipa de negociatori pentru a incerca sa obtina eliberarea sa.

    SOLIDARITATEA VICTIMELOR. Un ajutor nesperat pentru familia australianului a aparut in persoana fratelui unui alt cetatean strain rapit si asasinat de teroristi in Irak, britanicul Ken Bigley. Paul Bigley a indemnat familia lui Douglas Wood sa ia legatura cu rapitorii prin intermediul postului de televiziune Al-Jazeera. "Trebuie sa initieze un dialog prin intermediul Al-Jazeera si sa incerce sa pledeze in acest fel. Cel putin le va atrage atentia acestor tirani", a spus Paul Bigley, subliniind: "Poate este vorba de o problema financiara. Sper sa nu fie vorba de o rapire din motive politice, asa cum a fost in cazul lui Ken".

    ATAC. Intre timp, in Irak, atentatele sangeroase par sa nu se mai sfarseasca. Ieri, cel putin 50 de persoane au fost ucise intr-un atentat sinucigas ce a avut loc la Erbil, in Kurdistanul irakian. Desi bilantul final al atacului nu a fost dat publicitatii inca, agentiile de presa relatau despre o cifra uriasa de raniti, intre 90 si 150. Potrivit primelor rapoarte, se pare ca atacatorul s-a amestecat printre recrutii care stateau la intrarea intr-o statie de Politie, dupa care, la ora locala 9:30, s-a aruncat in aer. Atentatul nu a fost revendicat.

    CAPTURA PRETIOASA
    Un nepot al fostului presedinte irakian Saddam Hussein, Ayman Sabaui, acuzat ca ar furniza bani rebelilor, a fost arestat la inceputul lunii, in apropiere de Tikrit, potrivit unui comunicat al Guvernului irakian. "Ayman Sabaui, fiul lui Sabaui Ibrahim al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam Hussein, a fost arestat de fortele de securitate intr-o operatiune efectuata la nord de Tikrit", se spune in comunicatul oficial. Un important membru al retelei teroriste Al-Qaeda, Abu Farraj al-Libbi, care a planificat doua tentative de asasinare a presedintelui pakistanez, Pervez Musharraf.
    CONTACTE CU RAPITORII
    Premierul francez Jean-Pierre Raffarin a anuntat ca serviciile franceze de informatii mentin contactul cu rapitorii jurnalistei Florence Aubenas si a traducatorului acesteia. Cu toate acestea, contactele sunt "alternative, lungi, intrerupte de perioade de tacere, dar restabilite de fiecare data". Prim-ministrul francez a adaugat ca "toate serviciile statului sunt mobilizate. Peste 100 de persoane sunt mobilizate pentru eliberarea lui Florence si a lui Hussein. Au fost stabilite contacte". Raffarin a precizat ca este vorba despre un "dialog dificil, intr-o situatie periculoasa".

    PERICOL
    "Razboiul declansat de rebelii islamisti impotriva jurnalistilor continua sa faca victime, fiind cea mai mare amenintare la adresa libertatii presei in lume"
    Reporters Sans Frontieres
    ×
    Subiecte în articol: observator irak