x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exclusiv - Camera ascunsa a Antenei 1, la Londra

Exclusiv - Camera ascunsa a Antenei 1, la Londra

de Sorin Damaschin    |    12 Feb 2007   •   00:00
Exclusiv - Camera ascunsa a Antenei 1, la Londra

Un reporter al Observatorului a pornit pe urmele romanilor care acum intra cu buletinul in Regat sa-si gaseasca de lucru. A incercat sa se angajeze acolo si, dupa o saptamana, a reusit.

Foarte important pentru cei care se gandesc sa se angajeze in Marea Britanie este sa tina cont de cerinta de baza: sa nu mearga acolo fara contract de munca! Dar foarte multi n-au mai avut rabdare si au plecat spre Londra sa-si incerce norocul.

DRUMUL LUNG. Asa s-au indreptat multi spre Vest. Cu avionul, cu trenul sau cu autocarul. Dupa 1 ianuarie, cursele de Anglia s-au inmultit si tot mai multe firme de transport au Londra in capul listei de plecari. Drumul este obositor. Dureaza doua zile! Costa peste 200 de euro dus-intors.

Pana in decembrie, cand erau impuse vize, multi romani traversau Canalul Manecii ascunsi in camioane sau sub trenurile de mare viteza. Acum e nevoie doar de carte de identitate sau de pasaport. Dar nu toti romanii sunt bineveniti. Asta se vede in vama, unde functionarii iau la puricat actele celor care au mai avut de-a face cu autoritatile din Peninsula. Chiar se iau amprente daca celor care verifica li se pare ceva suspect. Dar, odata depasita vama britanica, Londra este la doar doua ore de mers. Englezii s-au asteptat la o invazie a romanilor inca din primele zile ale anului. Nu a fost asa. Dar in fiecare saptamana ajung aici cinci-sase autocare pline, care se intorc cu trei-patru calatori in tara. De regula, cei care si-au inchipuit ca in doua-trei zile isi gasesc de lucru si care au aflat pe pielea lor ca slujbe sunt, dar un roman are sanse mici sa fie angajat fara acte. In plus, totul costa mai mult ca acasa, iar cei cu 200-300 de euro in buzunar ajung sa doarma prin gari sau parcuri. Un singur exemplu: o calatorie cu metroul costa 4 lire sterline, iar una cu autobuzul doua lire sterline. Si in ianuarie e un frig patrunzator la Londra, iar mai in fiecare zi ploua in reprize.

Dupa mai bine de o saptamana de cautari, la concurenta cu mii de alti romani, reporterul Antenei 1 a gasit de lucru. Nu ca angajat al unei companii, ci pe cont propriu. "Self employ", cum zic englezii, sau "liber-profesionist". O zi de munca pe santier, alaturi de englezi, portughezi sau albanezi, platita cinstit si la timp de sefii santierului. Si fara sa incalce restrictiile impuse de britanici. Fata de statutul de angajat - diferente de impozit si de drepturi sociale. "Aici e zona in care am lucrat azi. Sunt curios daca voi fi platit pentru ziua aceasta, pentru ca, in principiu, am toate formele legale", isi punea problema reporterul dupa o zi de munca legala. Practic, e vorba despre procesarea unor documente ca totul sa fie absolut legal. De numarul de asigurari sociale, de permisul de protectia muncii si de autorizatia de a munci pe santier.

LEGEA. Romanii sunt pe cont propriu in Marea Britanie

CA LA CARTE... Ziua de munca a fost platita cinstit si la timp, iar impozitul de 18% a fost trimis direct la buget. Salariul minim este cinci lire si jumatate pe ora, iar in constructii un meserias bun poate lua si 17-18 lire pe ora. Socoteala in lei i-a facut pe multi romani sa viseze si sa ia calea Londrei.

Primii capsunari ajunsi anii trecuti in Italia, Spania sau Portugalia cred ca o data cu ridicarea vizelor insula e patria fagaduintei. Se lamuresc repede ca Anglia e "altceva" si ca nu te poti angaja la negru la fel de usor ca in alte tari europene. Si atunci ajung in mainile traficantilor de acte false, care ofera de la pasapoarte norvegiene sau italiene pana la permise de munca de toate culorile. Fireste, tot pe numele unor cetateni europeni de rangul I, fara restrictii de munca.

RESTRICTII
Marea Britanie a introdus restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari o data cu aderarea la UE. Ei pot munci doar in industria alimentara si in agricultura. Persoanele cu inalta calificare au tratament preferential si sanse mai mari sa obtina permis de munca, indiferent de domeniul de activitate. Exista si alte cai de munca legala, despre care autoritatile prefera sa nu vorbeasca prea mult. Aceste restrictii pot fi ocolite in cateva situatii, astfel incat discriminarea fata de polonezi sau lituanieni nu mai functioneaza. Reporterii Antenei 1 au fost alaturi de romanii proaspat veniti, care incearca sa gaseasca o cale legala de a munci si trai in Londra. Abia in Anglia au aflat ca au si ceva drepturi, nu doar obligatii. In primele zece zile ale anului au intrat in Anglia 850 de persoane din Romania, au anuntat autoritatile britanice. Alte informatii despre romanii ajunsi in Marea Britanie nu au aparut de atunci, poate si pentru ca mai toti englezii se asteptau la o adevarata invazie a nou-venitilor in UE. Toata lumea vorbeste despre cateva mii de romani, dar nimeni nu stie exact cati au venit si au si ramas. Nu toti vin insa din tara.
×
Subiecte în articol: observator londra munca