x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expert francez: România funcţionează după modelul "mai cârpim câte ceva, mereu e posibil să obţii ceea ce vrei dând o mică şpagă"

Expert francez: România funcţionează după modelul "mai cârpim câte ceva, mereu e posibil să obţii ceea ce vrei dând o mică şpagă"

de Veronica Micu    |    03 Ian 2012   •   08:52
Expert francez: România funcţionează după modelul "mai cârpim câte ceva, mereu e posibil să obţii ceea ce vrei dând o mică şpagă"

Romania si Bulgaria fac eforturi mai mari decat alte tari foste comuniste din Europa Centrala pentru a se integra in Uniunea Europeana si, potrivit unui cercetator francez, decizia de a le accepta in UE a fost una corecta.

"Vazuta din afara, situatia din Bulgaria si Romania se amelioreaza", afirma expertul francez François Frison-Roche, de la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Paris.

El apreciaza totusi ca marea majoritate a populatiei nu simte aceasta imbunatatire. "Daca as fi pensionar in Bulgaria sau Romania, as spune ca aderarea tarii mele la UE a adus foarte putine imbunatatiri in viata cotidiana. Dar la nivel macroeconomic, ambele tari par destul de stabile, spre deosebire de vecina lor Grecia", spune Frison-Roche, citat de EurActiv.

Conform lui Frison-Roche, stabilitatea Bulgariei a fost rezultatul unei monitorizari foarte stricte din partea Fondului Monetar International dupa ce tara si-a declarat incapacitatea de plata, in 1997. La randul sau, Romania a beneficiat din 2009 de un program de asistenta de la UE si FMI in valoare de 20 de miliarde de euro, care a ajutat la evitarea unei crize financiare.

"Decizia aderarii Romaniei si Bulgariei la UE a fost mai degraba strategica si geopolitica intr-o anumita masura. A fost mai bine sa ai aceste tari alaturi si sa le influentezi in aceasta noua calitate a lor decat sa le lasi sa devina 'rani infectate', in contextul problemelor din Balcanii Occidentali care au contaminat intreaga regiune", explica Frison-Roche, potrivit Agerpres. In opinia sa, decizia de a accepta cele doua tari in UE a fost "cea corecta", in pofida provocarilor existente.

Expertul francez adauga totusi ca in Bulgaria si Romania a existat o "problema de mentalitate" intrucat UE era vazuta ca un frate mai mare cu portofelul deschis, de unde fratii mai mici isi puteau lua cati bani aveau nevoie. "Acum bulgarii si romanii au invatat ca nu exista nicio cale de a lua bani usor de la UE", mai spune Frison-Roche.

Prin comparatie, tarile din Europa Centrala care au aderat la UE in 2004 au "jucat conform regulilor" si au fost angajate in reforme inca de la inceput, in timp ce o astfel de vointa politica nu a prevalat niciodata la Sofia si Bucuresti, este de parere acelasi expert francez.

"Ele incearca sa actioneze in stilul bulgar sau romanesc - 'mai carpim cate ceva, in stilul nostru, mereu e posibil sa obtii ceea ce vrei dand o mica spaga' - dar nu, nu merge in felul asta", conchide Frison-Roche. (V.M.)

×