Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat ieri, cu majoritate de voturi, cresterea pretului de facturare a energiei termice furnizate populatiei la 137 de lei/Gcal, respectiv la 169,88 lei/Gcal cu TVA. Noul tarif va intra in vigoare de la 1 august. Inaintea inceperii sedintei de consiliu, Mircea Raicu, viceprimar al PMB, a precizat ca noul tarif va fi resimtit de populatie abia de la 1 octombrie 2011. De altfel, proiectul prevede ca incepand din luna august 2011 energia termica livrata populatiei sa fie facturata in transe lunare egale pe perioada unui an calendaristic. Prevederea va fi aplicata numai cu acordul asociatiilor de locatari sau proprietari. Pretul energiei termice a ramas neschimbat din octombrie 2007, cand a fost aprobat la nivelul de 100 de lei/Gcal, fara TVA. Dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, pretul gigacaloriei in Capitala a crescut de la 119 la 124 de lei. Tot in luna august, consiliul municipal va aproba o noua hotarare prin care va reglementa si noile praguri de acordare ale subventiilor. De altfel, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a declarat de nenumarate ori ca bucurestenii cu venituri foarte mici vor fi in continuare protejati de primarie.
A mai primit votul consilierilor generali si proiectul privind repartizarea la bugetele sectoarelor a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit pentru sustinerea programelor de dezvoltare locale. Astfel, Sectorul 1 a primit 5.300 mii lei, Sectorul 2 – 19.400 mii lei, Sectorul 3 – 20.400 mii lei, Sectorul 4 – 17.400 mii lei, Sectorul 5 – 19.300 mii lei, iar Sectorul 6 – 20.277 mii lei.
Tot ieri, pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat si proiectul privind serviciile de mentenanta pentru Stadionul "Lia Manoliu", servicii pe care primaria ar dori sa le dea in concesiune. Nici de aceasta data proiectul nu a primit girul consilierilor municipali. De altfel, proiectul se gaseste la a patra respingere. Mai mult succes au avut de aceasta data proiectele de investitii pe fonduri europene. Daca in alte sedinte consilierii municipali obisnuiau sa respinga orice investitie, chiar si din fonduri europene, de aceasta data, patru mari proiecte au primit girul consilierilor. Cu o investitie de 5 milioane de euro, din care jumatate sustinere europeana, Primaria Municipiului Bucuresti isi propune sa lanseze mai multe proiecte-pilot in centrul Capitalei. Prin programul LIVE + va fi introdus un sistem european de monitorizare a traficului in zona centrala. Sistemul-pilot va inregistra atat numerele de inmatriculare, cat si tonajul masinilor care tranziteaza centrul Bucurestiului. Masinile care nu respecta regulile vor fi astfel mult mai usor amendate. Al doilea proiect isi propune o mai buna informare a calatorilor atat in statii, cat si pe traseele autobuzelor. Al treilea proiect-pilot isi propune testarea unor mijloace de transport hibrid, cu poluare aproape de zero, astfel incat imediat dupa expirarea garantiei actualelor masini de transport in comun sa poata fi inlocuite cu unele noi, de tip hibrid. Al patrulea proiect, finantat tot prin fonduri europene, isi propune incurajarea transportului in comun pentru firmele care au angajati in zona. In acest sens, o linie speciala va fi pusa la dispozitia marilor firme din centru, pentru un trafic mai lejer si mai ales pentru rezolvarea locurilor de parcare.