Metoda de calculare a consumului de energie termică la apartamentele cu repartitoare va fi schimbată. Un studiu al inginerilor instalatori, realizat la cererea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a arătat că transferul de căldură dintre apartamentele încălzite către cele neîncălzite ajunge la un procent de 78%.
ÎNGRIJORĂTOR. Şapte din zece români au datorii la întreţinere
Bucuria locatarilor cu repartitoare care îşi închid caloriferele şi se încălzesc prin pereţii vecinilor este pe cale de dispariţie. Un studiu realizat de Facultatea de Instalaţii Bucureşti şi Asociaţia Inginerilor Instalatori din România, la cererea ANRSC, a arătat că metoda actuală de calcul pentru repartitoarele de costuri la energia termică este total eronată.
Nu aveţi încă REPARTITOARE DE CĂLDURĂ? Ce amenzi riscaţi
"Avem gata un studiu cu repartitoarele pe care o să-l testăm în această iarnă, să vedem cum se comportă şi o să facem, eventual, unele modificări. Din acest studiu a reieşit că trebuie să luăm în calcul şi transferul de căldură prin pereţi, să ţinem cont şi de alte surse de căldură, adică de centralele termice aflate în condomeniile respective. Aşadar, pentru împărţirea cantităţii de energie în condomenii, trebuie să se ţină seama de aceste aspecte. Totodată, specialiştii autori care au participat la acest studiu au prezentat şi o nouă metodă de împărţire a consumului. Practic, studiul a relevat că transferul căldurii prin pereţi ajunge până la 78% între un apartament încălzit şi unul total neîncălzit", a declarat Doru Ciocan, preşedintele ANRSC.
Cum se poate rezolva această problemă a facturilor la energia termică pe RomâniaTV.net.