x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fii isteţ! Spionează-ţi copilul cu stil!

Fii isteţ! Spionează-ţi copilul cu stil!

24 Aug 2011   •   21:00
Fii isteţ! Spionează-ţi copilul cu stil!

Esti ingrijorat ca fetita ta sta prea mult in fata computerului, servin­du-ti tot felul de scuze pentru a nu se baga in pat la ora prestabilita? Ti-ai surprins adolescentul indesandu-si jurnalul in sifonier si rugandu-se cu cerul si cu pamantul sa nu dai de el? Ai vrea sa afli totul despre copiii tai si nu stii cum s-o faci? Nu-ti mai face griji degea­ba, niste oameni inventivi au creat o serie de gadgeturi care sa te aju­te sa joci rolul lui 007 in propri­a-ti "ograda".

E adavarat ca orice om, de orice varsta, are nevoie de spatiul sau intim. Pe masura ce inaintam in varsta simtim tot mai mult aceasta nevoie. La fel de adevarat este si ca unii parinti sunt mult prea grijulii cu micutii lor chiar si atunci cand acestia ajung la liceu ori la facultate. Pana la un punct este si normal.

Un expert in educatie, Roy Goodman, spune ca o astfel de atitudine parentala nu ar trebui condamnata, iar copiii/adolescentii/tinerii ar trebui sa incerce sa o inteleaga. El le ofera parintilor cateva sugestii cu ajutorul carora "sa-si spioneze" copiii fara sa-i deranjeze. In primul rand, instrumentul comunicarii – parintii sunt incurajati sa-si invete de mici copiii sa vorbeasca despre pro­blemele si sentimentele lor. Astfel, mai tarziu, nu vor exista probleme semnificative de intelegere intre cele doua parti. In egala masura, este la fel de important ca parintii sa fie constienti de faptul ca generatiile trecute nu aveau acces la tehnologie ca in zilele noastre, de exemplu la telefonul mobil, insa ar trebui totodata sa stie ca nu este in castigul nici uneia dintre parti ca adultii sa abuzeze de aceste tehnologii pentru a afla cu tot dinadinsul ce le face plodul.

Daca sunt atat de obsedati sa detina controlul, parintii au suficiente mijloace pentru a-si tine copilul "sub papuc". De exemplu, cu ajutorul unui aparat care se monteaza in dormitorul co­pi­lu­lui/ado­les­centu­lui/tana­ru­lui sau locuinta in care sta cu chirie, eventual langa camera de filmat minuscula, ascunsa cu dibacie intr-un colt obscur. Cu ajutorul gadgetului de securitate, care costa, in SUA, peste 250 de dolari, parintii pot afla programul de "plimbare" pe care il au copiii lor – la ce ora pleaca de-acasa si cand se intorc. Daca nebu­nia este dusa la ex­tre­me, parintii au ocazia sa acceseze un site – Spy Parent – pentru a afla tot ceea ce exista pe piata in materie de gadgeturi de spionat. Altfel, parintii pot recurge la mijloace mai umane: sa fie implicati in viata adoles­cent­u­lui/ta­narului, oferindu-le intelegere si incredere; sa le trimita scrisori pos­ta­le sau emailuri, pachetele cu bu­na­tati ca la mama acasa, atunci cand se afla la liceu/fa­cultate in alt oras; sa se asigure ca telefonul mobil al adolescentului este setat sa apeleze, la apasarea unei singure taste, numarul de-acasa, in caz de urgenta majora; sa-si viziteze copilul daca acesta lo­cu­ieste in alta parte; sa-si creeze cont pe reteaua de socializare unde ac­ti­vea­za copilul lor si sa urmareasca, de la distanta, acti­vitatile zilnice ale acestuia.

Idei pentru un spion desavarsit
Pe langa educatia primita in primii ani in sanul familiei si, mai tarziu, in cadrul societatii, copiii pot fi monitorizati si cu ajutorul unor gadgeturi.
De exemplu, cu un GPS special, un dispozitiv care le permite parintilor sa afle viteza cu care conduce masina fiul sau fiica lor, distanta pe care se deplaseaza, precum si starea tehnica a automobilului. In SUA, un astfel de aparat costa pana la 200 de dolari. Mult mai putini bani valoreaza un dispozitiv aflat in grija copilului, care trimite automat un mesaj parintilor atunci cand acesta se afla in excursie cu scoala sau cu prietenii.
Dispozitivul poate fi legat la orice model de telefon mobil al copilului si la GPS-ul parintilor, iar mesajul "calatoreste" instantaneu la o simpla apasare de buton. Cu ajutorul unei aplicatii pe internet, parintii pot afla ce face copilul lor in retelele sociale, inclusiv detalii cu privire la statutul pe care adolescentii il posteaza in propriul profil. Astfel, parintii vor fi la curent cu starea amoroasa si/sau sufleteasca a fiului/fiicei lor.

×