x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Financial Times: Achiziţionarea unei proprietăţi în Transilvania nu este pentru cei slabi de inimă

Financial Times: Achiziţionarea unei proprietăţi în Transilvania nu este pentru cei slabi de inimă

18 Mar 2012   •   09:37
Financial Times: Achiziţionarea unei proprietăţi în Transilvania nu este pentru cei slabi de inimă

Investitorii straini dar si cei care isi doresc sa-si cumpere o casa intr-un loc unde timpul pare sa se fi oprit sunt din ce in ce mai interesati de satele de sasi din Transilvania. Din pacate, potentialii cumparatori au de luptat cu practici netransparente. Mai ales in sate, acolo unde conceptul de agent imobiliar profesionist este, practic, "inexistent", noteaza publicatia britanica Financial Times.

Totul pare "o scena desprinsa dintr-un tablou de Pieter Brueghel: carute trase de cai pline cu lapte si fan, biserici medievale sasesti, fuioare de fum care ies din cosuri si femei in fuste lungi si baticuri maturand pragurile caselor", scriu jurnalistii britanici.

De exemplu, Giovanna Bassetti, femeie de afaceri din Italia, a cumparat in Copsa Mare peste 12 case incepand din 2005, una fiind renovata si transformata in locuinta, iar alte patru fiind pensiuni, scrie Financial Times. Restul de case sunt scoase la vanzare pentru persoanele care au interes in "pastrarea integritatii arhitecturii istorice" si "dorinta de a investi in viitor", spune Bassetti.

In Transilvania, se gasesc de cumparat case ieftine in satele sasesti idilice vechi de 800 de ani unde spiritul de comunitate nu s-a pierdut, insa potentialii cumparatori au de luptat cu practici netransparente, birocratie, costuri ascunse si o legislatie in continua schimbare.

Implicarea Printului de Wales, patron al Fundatiei Mihai Eminescu (MET), este, probabil, factorul care a adus in atentia britanicilor aceste sate.

Istoricul de arta Lucy Abel Smith, care organizeaza excursii turistice in Romania, a vizitat pentru prima oara satele sasesti in perioada comunista si a indragit satul Richis (judetul Sibiu). "In 2000 am cumparat o darapanatura cu 5.000 de dolari. Apoi am mai cheltuit 30.000 de dolari pentru restaurarea ei", povesteste Smith.

In acelasi sat, in prezent, o casa cu circa 10 camere, pe un teren de 2.000 de metri patrati, care include si o livada de pruni si vita de vie, costa 45.000 de euro (negociabil). In satul Viscri (judetul Brasov), datorita faptului ca apartine Patrimoniului Mondial al UNESCO, o casa mai mica ce costa 2.500 de euro in 1996 costa in prezent 60.000 de euro, nerestaurata. In Malancrav (judetul Sibiu), unde un procent neobisnuit de ridicat, de 12%, din populatia de o mie de locuitori este saseasca, o ferma mare poate fi cumparata cu 80.000 de euro.

Problema incepe cu gasirea acestor proprietati. Piata nu este transparenta, in special in sate, unde conceptul de agent imobiliar profesionist este, potrivit unui avocat, "inexistent", iar in aceasta privinta, ajutorul MET se poate dovedi de nepretuit, aceasta putand informa potentialii cumparatori despre disponibilitatea caselor, muncitori calificati, materiale si costuri, explica Financial Times.

Potentialii cumparatori trebuie sa tina cont si de timpul si cheltuielile implicate in obtinerea permiselor necesare pentru lucrarile de restaurare (aproximativ 5.000 de euro), taxe, onorariile notarilor si alte costuri aditionale.

Cumpararea unei proprietati in satele sasesti nu este pentru cei slabi de inima si implica nenumarate responsabilitati, insa si recompensa este pe masura, incheie Financial Times.

×