x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Financial Times: Agricultura românească, mult inferioară potenţialului său. Fuia se laudă cu 0,7 puncte

Financial Times: Agricultura românească, mult inferioară potenţialului său. Fuia se laudă cu 0,7 puncte

09 Apr 2012   •   15:01
Financial Times: Agricultura românească, mult inferioară potenţialului său. Fuia se laudă cu 0,7 puncte

Recolta de cereale din 2011 a Romaniei a confirmat pozitia tarii drept unul din principalii producatori agricoli din Europa. Cu toate acestea, in pofida imbunatatirii randamentelor, agricultura romaneasca are performante mult inferioare potentialului sau, informeaza un articol publicat luni pe un blog al Financial Times.

Productia de cereale a Romaniei a crescut cu 24,3%, pana la 20,78 milioane tone, in 2011, productia de porumb s-a situat la 11,6 milioane tone, iar cea de grau la 7,1 milioane tone, ceea ce a facut din Romania al doilea si respectiv al cincilea producator de porumb respectiv grau din Europa.

'Agricultura a fost un motor important al economiei anul trecut, fiind responsabila pentru 0,7 puncte din crestere economica de 2,5% inregistrata de Romania anul trecut', a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca cresterea preturilor la materii prime si imbunatatirea modului de acordare a subventiilor au fost factori importanti care au imbunatatit performantele sectorului agricol. Fuia a adaugat ca gratie acestor stimulente Romania a reusit sa reduca suprafata de teren agricol necultivata de la trei la un milion de hectare. Ministrul Agriculturii a apreciat ca finantarea acordata de la UE pentru perioada 2007-2013 poate fi cheltuita pana in 2015, in conditiile in care in prezent gradul de absorbtie se situeaza la 40%, iar ministrul este increzator ca restul banilor poate fi alocat in urmatorii trei ani si jumatate.

FT subliniaza ca randamentul in termeni de kilogram la hectar in Romania se situeaza la jumatate fata de media din UE. Potrivit unui raport a BCR, productivitatea agriculturii romanesti ramane la un nivel scazut din cauza lipsei de investitii in echipamente si irigatii, lipsei de profesionalism si a fragmentarii terenurilor, in conditiile in care multi agricultorii practica doar o agricultura de subzistenta.

'Agricultura romaneasca opereaza in prezent doar la jumatate din potentialul de productivitate, comparativ cu lideri in domeniu, ca Franta. Insa potentialul este urias. Romania are teren de calitate, un port mare la Constanta, acces la Dunare si un grad de absorbtie al fondurilor comunitare care poate creste in continuare. Pietele majore pentru exportul de cereale sunt Siria, Arabia Saudita si Egipt, astfel incat suntem mai putin vulnerabili la criza din zona euro', a declarat Lucian Anghel.

La randul sau, ministrul agriculturii a spus ca alocarea eficienta a fondurilor de la UE este o prioritate pentru urmatorii ani, in special pentru a incuraja fermierii sa integreze terenurile mai mici in ferme mai mari si mai productive si sa incurajeze tinerii sa se mute la tara. In acest sens, ministrul agriculturii evoca posibilitatea infiintarii unei banci agricole care sa ajute si sa-i sprijine pe tinerii fermieri. Desi presa sustine ca masura ar fi o tactica destinata sa-i favorizeze pe fermierii romani in defavoarea celor straini, Stelian Fuia raspunde ca apreciaza capitalul, cunostintele si tehnologia aduse de investitorii straini, se mai mentioneaza in articolul de blogul FT. (Agerpres)

×