Rasvan Enache, arestat in cazul celor doua explozii de la Sighet Marmatiei soldate cu moartea unei persoane si ranirea altor 14, a fost eliberat din arest preventiv de Curtea de Apel Bucuresti.
Avocatul lui Gheorghe Razvan Enache a declarat, astazi, pentru Mediafax, ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis definitiv, in 11 aprilie, punerea in libertate a clientului sau.
Cristian Ene a spus ca procurorii Parchetului instantei supreme au cerut recent prelungirea duratei arestarii preventive in cazul lui Gheorghe Razvan Enahce, caruia i s-a schimbat incadrarea faptei in cea prevazuta de alineatele 1 si 2 ale articolului 31 din Legea 10/1995.
Potrivit avocatului, noua incadrare a faptei pentru care e cercetat Enache are limita de pedeapsa intre 10 si 20 de ani de inchisoare. Avocatul a explicat ca Tribunalul Bucuresti a motivat la momentul luarii deciziei de eliberare a lui Enache ca in raport de noua incadrare retinuta in cazul inculpatului probele anchetatorilor nu mai au valoare, fiind astfel nevoit sa-l elibereze pe fostul administrator.
Parchetul a facut recurs la CAB, unde judecatorii au decis, miercuri, 11 aprilie, respingerea actiunii, astfel ca Rasvan Enache a parasit arestul.
In 13 februarie 2012, la un imobil din Sighetul Marmatiei s-a deplasat un angajat al SC Berg Sistem Gaz SA, care a montat un detector de gaze de interior, dar nu l-a putut pune in functiune in conditiile in care acesta prezenta semnale care presupuneau faptul ca exista gaz natural in acea incapere. Acesta a fost motivul pentru care angajatul firmei s-a deplasat la sediu revenind cu un alt detector de acelasi tip, dar in conditiile in care si acest detector a prezentat aceleasi semnale angajatul SC Berg Sistem Gaz SA a recomandat proprietarului sa scoata din priza detectorul montat, intrucat, in caz contrar, acesta ar fi inchis automat alimentarea cu gaz.
A doua zi, acelasi angajat a revenit la imobil cu un al treilea detector de acelasi tip, si, fara sa-l mai monteze pe perete, impreuna cu proprietarul, au facut verificari in toate incaperile apartamentului, la diferite inaltimi. Peste tot detectorul de gaz prezenta semnal, dar angajatul SC Berg Sistem Gaz SA, apreciind ca este vorba de semnal datorat vopselei lavabile folosita in urma cu o luna la renovarea apartamentului, a recomandat din nou proprietarului ca aparatul de detectare sa fie scos din priza.
Pe acest fond, in noaptea de 19 februarie 2012, in jurul orei 1.00, a avut loc o prima explozie in care au fost ranite sapte fete in discoteca amenajata la subsolul imobilului, urmata la opt ore de o a doua deflagratie soldata cu moartea unei persoane, ranirea grava a alteia si vatamarea corporala a mai multor persoane, precum si distrugerea imobilului in care s-au produs exploziile.
Fostul director executiv al firmei Berg Sistem Gaz, Valer Faur, a fost arestat preventiv in 8 martie. Valer Faur a declarat la Tribunalul Bucuresti, ca in 2005, cand au inceput lucrarile la reteaua de gaze, a pus mai multe conditii si ca ulterior si-a dat demisia pentru ca cei din conducerea societatii nu au acceptat suplimentarea personalului.