x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul secretar de stat Dan Fătuloiu şi fiul acestuia vor să fie audiaţi în şedinţă secretă

Fostul secretar de stat Dan Fătuloiu şi fiul acestuia vor să fie audiaţi în şedinţă secretă

31 Ian 2011   •   18:31

Tribunalul Bucureşti a reluat, luni, dezbaterile în dosarul în care omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie, privind o pretinsă mită de un milion de euro dată fostului secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în care este judecat alături de altre trei persoane, şi în care fostul oficial ministerial are calitatea de martor denunţător.

La termenul de luni, instanţa trebuia să-i audieze pe fostul secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu şi pe fiul acestuia, Alexandru Fătuloiu, ambii fiind martori denunţători în cauză. La instanţă cei doi nu s-au prezentat, dar au transmis cereri prin care solicită audierea în şedinţă secretă invocând articolul 86 indice 1 din Codul de procedură penală, referitor la "protecţia datelor de identificare a martorilor".

Concret, potrivit acestui articol, în cazul în care există indicii că prin declararea datelor personale sau a adresei martorilor, ceea ce ar putea să le fie puse în pericol viaţa, integritatea, libertatea sa sau a altor persoane, martorul poate să nu declare aceste date şi i se poate atribui o altă identitate şi poate fi ascultat în condiţii speciale. Faţă de cererile celor doi s-au opus atât apărătorii, cât şi procurorul de şedinţă, toţi cerând audierea acestora în şedinţă publică.

Faţă de această cerere Tribunalul urmează să se pronunţe până la termenul din 8 februarie, pentru când s-a dispus reluarea citării celor doi în vederea audierii.

Tot luni instanţa a audiat primii doi martori propuşi de anchetatori, respectiv pe martorul denunţător Gheorghe Văsâi şi pe fosta gardă de corp a lui Dan Valentin Fătuloiu, Gheorghe Emanoil Guran.

În declaraţia dată în faţa instanţei, Guran a arătat judecătorului că a fost desemnat să se ocupe, în perioada august - septembrie 2010, de siguranţa lui Fătuloiu, ca urmarea a unor informaţii, potrivit cărora siguranţa demnitarului era pusă în pericol "de persoane din mediul economic şi de afaceri".

Luptătorul de la trupele speciale ale Jandarmeriei a arătat că pe perioada cât a avut misiunea de a-l proteja pe demnitar, a avut acces la telefonul acestuia, cât secretarul de stat era în şedinţe sau la sala de sport.

Potrivit acestuia, Fătuloiu ar fi fost sunat de mai multe ori de omul de afaceri Ştefan Badea, dar niciodată de afaceristul Cătălin Chelu. Potrivit lui Guran, ulterior acestor telefoane, Badea a venit la Fătuloiu, la sediul ministerului, de unde l-a preluat, fără a-l percheziţiona sau înregistra în registrul de intrări-ieşiri, admiţând astfel că a greşit. Guran a mai arătat că nu a participat la nicio discuţie dintre demnitar şi cei veniţi la acesta, pentru că el stătea în antecameră cu secretara.

Guran a mai precizat instanţei că în ziua realizării flagrantului delict de către DNA a ieşit afară după demnitar, care nu l-a anunţat că iese împreună cu omul de afaceri Cătălin Chelu, în parcarea ministerului, că l-a reperat, dar că nu a văzut momentul în care Fătuloiu a preluat efectiv punga cu pretinşii bani de la omul de afaceri. Garda de corp a explicat că momentul predării efective trecuse deja, dar că l-a însoţit pe Fătuloiu înapoi în sediul ministerului, acesta spunându-i la un moment dat "i-a uite ce am eu aici".

Guran a precizat că nu s-a uitat în pungă, dar că aceasta era de o culoare albă, semi-transparentă, şi că de aproape a putut observa că în ea se aflau fişicuri de bani, şi că poate spune cu maximă certitudine că "a văzut un teanc de bancnote de 50 de lei, lipite de plasă, devenind astfel foarte vizibile".

Acesta a mai precizat că, la un moment dat, i-ar fi cerut lui Fătuloiu să-i dea punga să o ducă el, dar demnitarul a refuzat "şi-a pus punga la subsoară şi a mers mai departe în sediul ministerului".

Întrebat de instanţă dacă Fătuloiu i-a oferit detalii despre bani, Guran a spus că nu, dar că avea cunoştinşă că în biroul acestuia se afla un procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Viorel Cerbu, şi că totul era legat de o anchetă a DNA.

Al doilea martor denunţător, Gheorghe Văsâi, un apropiat al lui Fătuloiu, a arătat instanţei de judecată că se cunoaşte cu demnitarul de "20 de ani" şi că sunt "prieteni de familie", dar că acesta niciodată şi sub nicio formă nu l-a favorizat în vreun fel, de altfel neexistând vreodată din partea sa astfel de cereri adresate fostului secretar de stat de la Interne.

Întrebat de unul dintre inculpaţii arestaţi dacă după vânzarea unui teren, în 2009, pentru suma de 200.000 de euro, i-ar fi dat aceşti bani fiului lui Fătuloiu, Alexandru, Văsâi a declarat că el vinde multe terenuri, dar că nu i-a dat niciodată vreo sumă de bani lui Alexandru Fătuloiu.

În acest proces, Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Ceilalţi trei apropiaţi ai săi, Niţache Ştefan Badea, Cristi Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită.

×