x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator France Presse: "Sătui de austeritate şi de oamenii politici, românii protestează”

France Presse: "Sătui de austeritate şi de oamenii politici, românii protestează”

de Marina Constantinoiu    |    16 Ian 2012   •   11:29
France Presse: "Sătui de austeritate şi de oamenii politici, românii protestează”

De patru zile, mii de romani si-au manifestat nemultumirea in strada, fata de degradarea nivelului lor de viata si fata de o putere pe care o acuza de aroganta, semnul unei rabdari care si-a atins limitele dupa ani si ani de austeritate, comenteaza agentia de presa France Presse, citand o serie de analize ale situatiei din Romania.

AFP reaminteste ca duminica 8.700 de persoane au manifestat in 41 de orase ale tarii, conform cifrelor oferite de Jandarmerie.

"Picatura care a umplut paharul', dupa cum au declarat pentru AFP mai multi protestatari, a fost tratamentul rezervat de catre presedintele Traian Basescu subsecretarului de stat de la Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, fondatorul serviciului de urgenta SMURD.

Opunandu-se planurilor care vizau inclusiv acest serviciu in viitoarea reforma a sanatatii, sustinuta "cu ghearele si cu dintii' de catre presedintele Basescu, Arafat aproape ca a fost somat sa demisioneze, in timpul unei interventii a sefului statului roman, la un post de televiziune, care l-a acuzat pe medic ca nu face decat sa contribuie la "dezinformarea populatiei', reaminteste France Presse. "Presedintele s-a opus unei persoane care se bucura de foarte multa incredere din partea romanilor si acest lucru a fost un declansator, un catalizator al nemultumirii generale care exista la toate nivelurile populatiei romane', a explicat pentru AFP sociologul Mircea Kivu. Cu atat mai mult cu cat romanii, foarte suspiciosi fata de politicieni, au mai multa incredere in tehnocrati.
De la Targu-Mures, orasul in care lucreaza Arafat, la Cluj, Iasi, Bucuresti si alte orase, sute, chiar mii de romani au iesit in strada cateva zile la rand, ore in sir, potrivit AFP. O spontaneitate si o motivatie care adesea au lipsit in timpul protestelor impotriva masurilor de austeritate, in 2010.
Insa violentele izbucnite la sfarsitul manifestatiei de la Bucuresti, sambata si duminica seara, au fost generate de grupuri de suporteri ai unor echipe de fotbal, cunoscuti deja pentru comportamentul lor violent, potrivit Jandarmeriei si jurnalistilor aflati la fata locului.
Majoritatea demonstrantilor au denuntat in mod pasnic scaderea nivelului de trai, in urma taierilor salariale de 25% in sectorul bugetar in 2010, compensate doar partial de atunci incoace, si nivelul insuficient al pensiilor, remarca AFP. Confruntat cu o puternica recesiune economica in 2009, Guvernul de centru-dreapta a decis aceste taieri, cele mai dure din intreaga Uniune Europeana, in schimbul unui imprumut acordat de FMI si UE.
O pensionara care a lucrat timp de 37 de ani marturiseste ca are o pensie de 160 de euro lunar, relateaza AFP. Salariul mediu net este de 350 de euro. "Rabdarea cetatenilor a ajuns la limita', afirma politologul si istoricul Ovidiu Pecican in cotidianul Romania Libera, evocand "o amputare a sperantei' dupa incheierea anului 2008.
Pe banca acuzatilor se afla clasa politica si in prima linie Guvernul, dar mai ales presedintele Basescu, la putere din 2004, a carui demisie este ceruta de manifestanti. Dar, intervievati de AFP, protestatarii se arata la fel de critici si fata de opozitia social-democrata (PSD) si liberala (PNL).
"Oamenii politici din toate partidele din Romania sunt implicati in afaceri', spune Isidor Anton, un muncitor de 47 de ani. "Din nefericire, nu ne-ar fi mai bine cu actuala opozitie, ar trebui oameni politici noi, mai cinstiti', afirma Sofia, o vanzatoare de 49 de ani. "Oamenii nu protesteaza numai la adresa Guvernului si a presedintelui, ci impotriva oricarui establishment politic', spune sociologul Mircea Kivu, citat de AFP.

×