x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fratele procurorului Eva îşi va pierde titlul obţinut prin plagiat

Fratele procurorului Eva îşi va pierde titlul obţinut prin plagiat

de Bianca Nae    |    26 Ian 2021   •   07:10
Fratele procurorului Eva îşi va pierde titlul obţinut prin plagiat

Este doar o problemă de timp până când Ministerul Educaţiei va emite ordinul de retragere a titlului de doctor în ştiinţe medicale în cazul lui Lucian Eva, managerul Spitalului Nicolae Oblu din Iaşi şi frate al procurorului Emilian Eva. Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus, într-o emisiune la Antena 3,  că va urgenta procedurile prin care acest titlu va fi anulat. Şi asta pentru că CNATDU a stabilit că Eva a plagiat în cadrul lucrării susţinute în 2010. Această lucrare a făcut obiectul unei noi verificări, anul trecut, verificare finalizată la începutul lunii ianuarie a.c. Acest titlu îi era extrem de necesar lui Lucian Eva pentru a putea obţine funcţia de manager al spitalului univesitar N Oblu. 


Povestea acestei specializări a lui Lucian a început în 2009 şi este strâns legată de o poveste cu conotaţii penale în care au fost implicaţi cei doi fraţi Eva. Lucian , simplu medic la acel moment, dorea musai să urmeze un doctorat. Şi-a încercat norocul la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Acolo, s-a lovit de criteriile şi profesionalismului lui Vasile Astărăstoae, rector al UMF la acel moment. Astărăstoie nu accepta să participe la o făcătură didactică şi a dat de înţeles că , în mandatul său, Lucian Eva poate susţine doctoratul, însă cu o lucrare autentică. De altfel, l-a şi înlăturat de la dosctorat pe lUcian Eva, care apucase să se înscrie la UMF. În scurt timp, Astărăstoae a intrat în atenţia fratelui procuror, Emilian Eva. Acesta din urmă a fabricat rapid o poveste şi a cerut arestarea rectorului UMF. Unul dintre cei saltaţi alături de Astărăstoae, a povestit unterior cum a decurs prima întâlnire cu Emilian Eva: „Hai să nu lungim lucrurile. Eu vreau să mi-i dai pe Astărăstoaie, pe Drugu şi pe Ciureanu, într-un fel sau altul, şi tu pleci acasă. Nu mi-i dai, îţi dau mandat!Te arestez!”, a povestit Codrin Pughin, proprietarul unei cunoscute firme de IT care a implementat platforma de e-learning la UMF Iaşi. Nu conta că platforma funcţiona perfect, nu conta că totul se făcuse legal. Emilian Eva nu se împiedica de adevăr, voia doar să-l execute pe profesorul Vasile Astărastoaie. Omul a fost târât prin procese ani buni, umilit, arătat drept corupt de către DNA şi Eva. A fost achitat, în 2019, însă scopul iniţial fusese atins : fusese înlăturat de la conducerea UMF.

 

Simirad şi dosarul „Grădiniţa”

 

 Ulterior, Lucian Eva şi-a încropit lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o la o universitate privată. S-a văzut cu  titlul de doctor în buzunar în primele lui ale lui 2010. În martie, titlul era dat prin ordin al mInisterului Educaţiei. Iar în august este numit la conducerea Spitalului Nicolae Oblu de fostul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad. Culmea, şi acesta din urmă, avea nişte „datorii morale” faţă de procurorul Emilian Eva. Numele lui Simirad fusese vehiculat într-un dosar de corupţie, „Grădiniţa”, aflat în lucru la DNA. Dosarul a fost deschis în 2002, când Simirad era primar şi apăruse suspiciunea că ar fi deturnat o sumă mare de bani din bugetul public. În 2007, spun unele surse, a fost clasat. După ce Lucian Eva a obţinut titlul de doctor, „Grădiniţa” a fost redeschis în luna mai. Şi Simirad a început să fie chemat la declaraţii. Clopoţelul suna destul de tare şi fostul preşedinte CJ a înţeles mesajul. În august 2010, îl pune şef peste Spitalul Nicolae Oblu pe fratele procurorului.  Ulterior, acelaşi dosar „Grădiniţa” a fost, normal , închis. Pe nimeni nu ai interesa deturnarea banilor publici, câtă vreme fraţii Eva îşi văzuseră visul cu ochii: unul ajunsese mare procuror la DNA central, altul avea în mână un important spital. Presa a vorbit despre aceste lucruri, a vorbit şi despre mizerabila operaţiune de îndepărtare a rectorului Astărăstoae, însă, cum , la centru, Emilian Eva avea în mână dosare precum „ICA”, nimeni nu a îndrăznit să se apropie de aceste abuzuri. 

 

Un plagiat recunoscut după 10 ani

 

Lucrarea lui Lucian a făcut obiectul verificărilor de două ori, în ultimii 10 ani. Prima dată i s a dat un avertisment şi s-a trecut mai departe. Acum însă, după ce influenţa fratelui procuror a mai apus, doctoratul a fost tratat cum se cuvine. S-a stabilit că a copiat zeci de pagini din lucrări pe care nu le-a menţionat şi se impune retaregere titlului. Acest lucru se va derula tot printr-un ordin emis de Ministerul Educaţiei, aşa cuma  fost şi acordat. Rămâne de văzut dacă Consiliul Judeţean Iaşi îl va schimba din funcţie pe managerul plagiator, dat fiind că acest titlu esteindispensabil pentru ocuparea funcţiei. Ş asta pentru că Spitalul Nicolae Oblu este sptal universitare, iar pentru ocuparea funcţiei de manager este absolut necesară o asemenea calificare.

 

Lucian Eva: desfiinţaţi comisia!

 

Absolut fabulos este şi faptul că în urmă cu câteva zile, Lucian Eva cere desfiinţarea comisiei care i-a analizat lucrarea şi suspendarea deciziei de plagiat. Cererile lui vin după ce plagiatul a fost deja constatat oficial.Anunţă că va ataca decizia CNATCU în instanţă.  În raportul integral făcut de MInisterul Educaţiei este evocat între parcursul lucrării, etapele şi verificările făcute, precum şi constatările experţilor. În mod riguros, experţii arată exact care sunt pasajele cu probleme şi care sunt argemntele pentru care lucrarea nu îndeplineşte criteriile legale.

×
Subiecte în articol: lucian eva plagiat Emilian Eva